ELECCIONS A L'ELISI
Crònica 15/02/2012

Sarkozy avança l'entrada oficial En campanya

Nicolas Sarkozy està per fi en campanya. El president francès presentarà avui la seva candidatura, que ha hagut d'avançar perquè Hollande li trepitja els talons. Ara té el repte de capgirar els sondejos.

Marta Bausells
3 min
GEST DEFENSIU  Nicolas Sarkozy, a la imatge de visita ahir en una fàbrica en fallida, anunciarà avui  la seva candidatura oficial a la reelecció, abans del que estava previst, per fer front a un François Hollande que amplia la seva distància a les enquestes.

BARCELONA.Després de setmanes fent campanya sense dir-ho formalment, Nicolas Sarkozy farà avui el pas definitiu per començar la cursa electoral. El president francès anunciarà aquest vespre en un telenotícies de màxima audiència -el de la cadena privada TF1- el tret de sortida la seva candidatura a la reelecció. L'anunci marcarà l'arrencada de la fase activa de la campanya a només cinc setmanes de la primera volta dels comicis, el 22 d'abril.

Tot i que Sarkozy ha esperat al màxim, de fet ha hagut d'avançar dues setmanes l'anunci -tenia previst fer-lo al març per "governar fins al final"- per l'eixamplament de la diferència a les enquestes amb el candidat socialista, François Hollande, que ja el supera amb un 30% de la intenció del vot, pel 25% que té el president.

Ahir, davant dels treballadors de la fàbrica en fallida de l'empresa de plaques solars Photowatt al municipi de Bourgoin-Jallieu, el cap d'estat va fer l'últim acte com a president, davant d'una vuitantena de periodistes, el doble dels que el solen acompanyar. Els periodistes buscaven un gest o una declaració, després de setmanes en què el president actuava com si no fos un fet conegut que es tornaria a presentar, tot jugant al gat i la rata amb la premsa i donant a entendre, de vegades, que potser canviaria els seus plans. No ho van aconseguir: un cop més, el president va gaudir de l'atenció mediàtica, però les declaracions hauran d'esperar a avui.

Govern "del poble i per al poble"

L'anunci anirà seguit del primer míting de campanya, dijous a la localitat d'Annecy, on, segons fonts del seu equip citades pel diari Le Monde , pronunciarà un discurs centrat en "el govern del poble, amb el poble i per al poble". Sarkozy acabarà la setmana amb un gran míting diumenge a Marsella.

El líder del partit Unió per un Moviment Popular (UMP) espera, amb l'oficialització de la candidatura, que la campanya passi d'una lluita entre quatre -ell, Hollande, la ultradretana Marine Le Pen i el centrista François Bayrou- a un duel amb el candidat del Partit Socialista. Ja ho va demostrar la setmana passada en anunciar, en una entrevista al rotatiu Le Figaro , que sotmetria a referèndum -saltant-se així el Parlament, el Tribunal Constitucional i els sindicats- dues qüestions socials polèmiques: una retallada de les ajudes d'atur -el principal problema del país segons les enquestes- i els drets dels estrangers.

Altres línies del programa electoral, que ell mateix ha dit que se centrarà en "els valors", s'han anat perfilant, com la creació d'un ministeri d'Identitat Nacional o la seva oposició al matrimoni homosexual, l'eutanàsia i el vot per als immigrants legals en les eleccions locals.

Cursa molt ajustada

Els analistes apunten que aquest gir clar a la dreta forma part d'una estratègia per conquerir els vots del Front Nacional liderat per Marine Le Pen. Éric Bonnet, director de la divisió d'estudis polítics de l'institut BVA, assegurava ahir a Efe que aquest moviment és un "intent que les eleccions no siguin un referèndum sobre Sarkozy, sinó un duel entre l'esquerra i la dreta".

Davant d'un Hollande que el supera amb escreix als sondejos -alguns el situen fins un 20% per sobre en la segona volta del 6 de maig- i que últimament ha guanyat carisma, l'alternativa que li queda són els votants del partit xenòfob de Le Pen, que segons els sondejos té un 17,5% d'intenció de vot. Fa cinc anys la maniobra li va funcionar, i a la segona volta va obtenir el vot del 60% dels que havien votat el FN a la primera. Avui, però, els sondejos diuen que només un terç de l'electorat de Le Pen estaria disposat a donar-li suport, i Sarkozy podria perdre també els vots més centristes a favor de Bayrou, quart amb un 12,5% a les enquestes actuals.

En tot cas, el cap de la UMP tindrà difícil fer oblidar el balanç del seu mandat, marcat pel personalisme de la seva presidència i per la pèrdua de poder de França en el marc d'una Europa en caiguda lliure, fet materialitzat en la pèrdua de la triple A. Ni el suport de la seva aliada Angela Merkel és garantia de res. I la publicació, al març, del llibre que Sarkozy ha estat redactant els últims anys, molt "íntim" -i que està reescrivint Emmanuele Mignon, redactora del programa del 2007-, és un element més que entrarà en la polièdrica campanya francesa.

stats