PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 09/03/2012

Sarkozy confirma que es retirarà si perd les eleccions

Esgotament o ganes de desconcertar. L'última carta de la campanya del president francès, Nicolas Sarkozy, va ser afirmar ahir que si perd aquestes eleccions es retirarà de la política.

àlex Vicente
3 min
EN CAMPANYA  Nicolas Sarkozy va visitar ahir una històrica fàbrica de roba interior comprada recentment per Louis Vuitton.

PARÍSEls símptomes de nerviosisme comencen a acumular-se sobre el rostre de Nicolas Sarkozy. La remuntada que esperava, convençut que l'anunci de la seva candidatura a la reelecció alteraria el ritme de la campanya, no és tan evident ni tan ràpida com es pensava. El president francès comença a adonar-se que, a un mes i mig de la primera volta, podria ser que aquesta embranzida no arribés mai.

A la desconcertant estratègia de les últimes setmanes s'hi va afegir ahir un nou símptoma de derrotisme en boca del mateix candidat, que va tornar a assegurar que, si perd les presidencials, com a hores d'ara apunten tots els sondejos, es retirarà de la vida política. "La resposta és que sí", va afirmar Sarkozy, interrogat per un periodista televisiu sobre aquesta hipòtesi, amb la qual ell mateix ja havia especulat a finals de gener, segons una informació apareguda a Le Monde . La diferència és que ahir ho va fer per primer cop davant les càmeres franceses.

Es tracta de l'últim senyal pertorbador llançat per un Sarkozy que tothom qualifica d'irreconeixible. El president francès sembla avui un espectre d'aquell candidat enèrgic i implacable que va personificar el 2007 en la campanya triomfal que el va conduir a l'Elisi.

Avui Sarkozy encadena desencerts i relliscades, així com girs tàctics que mai no acaben de quallar. L'últim ha estat l'envestida a la immigració a través d'una oposició frontal al vot dels immigrants i a l'artificial polèmica creada per la dreta parlamentària al voltant de la carn halal , que Sarkozy va arribar a qualificar de "primera preocupació dels francesos", en un registre pròxim al que fa servir la líder ultradretana Marine Le Pen.

No pot amb l'extrema dreta

Però l'estratègia de menjar vots a l'extrema dreta, que li havia donat bon resultat en altres conteses electorals, no acaba de funcionar. Segons el sondeig Opinionway aparegut ahir, Sarkozy es mantindria estable amb un 26% dels vots a la primera volta, només tres punts per sota del seu rival socialista, François Hollande (29%). Al segon assalt, però, el marge se segueix ampliant confortablement per a Hollande, que s'imposaria amb un 56% dels vots per davant del 44% de Sarkozy.

L'actual president va intentar posicionar-se ahir com a víctima dels que volen convertir aquestes eleccions en un referèndum contra la seva persona. "Unes eleccions no són un referèndum. Els que volen que ho siguin és perquè esquiven el debat i no tenen res a proposar", va defensar durant un acte de campanya en una fàbrica a Alvèrnia.

Però el tour de Sarkozy per la França profunda, pensat per exemplificar la seva pretesa imatge de "candidat del poble", no ha convençut. Com tampoc no ho ha fet l'eslògan de campanya, "La França forta", que pretenia reafirmar Sarkozy com l'únic líder amb prou capacitat per comandar el país, davant de la suposada "incompetència" d'Hollande, que l'entorn de Sarkozy no deixa d'evocar de manera cada cop menys implícita. Ahir va ser el mateix president qui s'hi va referir durant un míting nocturn.

L'última oportunitat

Tot i els repetits intents del president perquè la seva campanya agafi impuls, la desesperació comença a instal·lar-se entre les tropes del centredreta, desconcertades per un Sarkozy que no s'assembla a l'animal polític que es pensaven que coneixien. Fins i tot la seva portaveu de campanya, l'exministra Nathalie Kosciusko-Morizet, reclutada per seduir les classes urbanes i l'electorat moderat, s'ha oposat a la deriva ultradretana del president candidat.

L'última oportunitat per al president sembla que és l'anunci oficial del seu programa, que tindrà lloc aquest diumenge als afores de París. Mentrestant, Hollande hauria d'apostar en les pròximes setmanes per passar desapercebut. Com ahir apuntava una columna al setmanari Le Nouvel Observateur , el candidat socialista es podria convertir en els pròxims dies en "Jean Dujardin a The artist ". És a dir, en un actor mut en una pel·lícula amb un final cada vegada més previsible, que es prepara per recollir el guardó que li sembla que ja ha guanyat sense haver de pronunciar una paraula.

stats