INTERVENCIÓ ESTRANGERA
Crònica 21/01/2012

Sarkozy suspèn la missió militar a l'Afganistan

El president francès, Nicolas Sarkozy, es planteja retirar les tropes franceses de l'Afganistan. Ho va deixar clar ahir després de l'atemptat en què van morir quatre soldats francesos.

Alex Vicente
2 min
Un soldat francès a la província afganesa de Surobi en una imatge d'arxiu. França té gairebé 4.000 soldats a l'Afganistan.

PARÍSNicolas Sarkozy va paralitzar ahir la missió militar de l'exèrcit francès a l'Afganistan després de la mort de quatre soldats en una base militar de Gwan, a un centenar de quilòmetres a l'est de Kabul. L'atac, a càrrec d'un militar afganès que hauria estat detingut, es va produir durant una sessió d'entrenament esportiu a la base militar i va provocar una quinzena de víctimes més, vuit de les quals estaven ahir en estat greu. Segons fonts del ministeri de Defensa francès, l'agressor podria ser un talibà infiltrat.

L'atac mortal, que va fer pujar el comptador a 82 víctimes franceses des de l'inici de l'operació militar occidental el 2001, va aconseguir deixar en suspens la continuïtat de la presència de l'exèrcit gal al país asiàtic. En conèixer les conseqüències de l'atac, Sarkozy va anunciar la congelació de totes les operacions de formació i cooperació amb militars afganesos.

Sarkozy també va insinuar que les tropes podrien retirar-se abans d'hora del país asiàtic. "Si les condicions de seguretat no són clarament restablertes, ens plantejarem la qüestió d'un retorn anticipat de l'exèrcit francès", va expressar. "L'exèrcit està al costat dels seus aliats, però no podem acceptar que un sol dels seus soldats sigui executat o ferit pels seus aliats. No ho penso acceptar", va advertir el president francès.

L'atac es produeix quan falta només una setmana per a la signatura d'un nou acord de cooperació entre França i l'Afganistan, que en principi havia de ser segellat divendres que ve a l'Elisi per Sarkozy i el seu homòleg afganès, Hamid Karzai. Aquest protocol de cooperació està pensat per assentar les bases de la relació entre els dos països a partir del 2014, quan està prevista la retirada completa del contingent occidental a l'Afganistan. Els fets d'ahir podrien alterar aquest calendari. Sarkozy va precisar ahir que abordarà la qüestió amb Karzai, que hauria de mantenir a l'agenda el seu desplaçament a París. "És una decisió difícil que adoptarem en els pròxims dies", va avançar.

La presència francesa a l'Afganistan ha estat contestada de manera creixent davant del degoteig constant de víctimes mortals dels últims anys, en el context de reticència al gir atlantista impulsat per Sarkozy. El president francès va decidir retornar França el comandament integrat de l'OTAN el 2009, tot i les suspicàcies de bona part de la família política conservadora, partidària del continuisme amb la política equidistant marcada pel general De Gaulle, que havia abandonat quatre dècades enrere el comandament integrat en protesta contra la ingerència nord-americana al continent europeu.

La fragilitat de Sarkozy

El malestar que provoca a França aquesta missió militar accentua la fragilitat política de Sarkozy quan falten menys de cent dies per a unes presidencials en què no té la reelecció gens assegurada. Segons un sondeig aparegut l'estiu passat, un 76% dels francesos s'oposen a la presència del seu exèrcit al país asiàtic. El 2001, durant l'enviament del contingent, un 55% hi estava a favor.

El candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, es va mostrar ahir partidari de "retirar les forces franceses de l'Afganistan tan de pressa com sigui possible" i va anunciar que, si és escollit president, els soldats tornaran a casa "a finals del 2012, com a molt tard".

stats