AUTOMOCIÓ
Crònica 27/10/2011

Seat, Ficosa i Sanyo s'alien per fer bateries

Tres empreses posen en marxa el primer estudi per fabricar bateries per als cotxes elèctrics a Catalunya. Sanyo hi aportarà la tecnologia i Ficosa produirà els dispositius que portaran els futurs Seats elèctrics.

Elena Freixa
2 min
Seat va presentar el prototip elèctric IBE a París.

Barcelona.La col·laboració de les tres companyies posa els fonaments perquè Catalunya sigui proveïdora de bateries elèctriques a grans fabricants de cotxes i es faci un lloc en la futura indústria de la mobilitat sostenible. Segons fonts pròximes a l'acord, els propers mesos seran claus per veure si el que sobre el paper és una oportunitat rodona és viable i fructifica a la pràctica.

El full de ruta és clar. Les bateries es muntarien a la planta de Ficosa a Viladecavalls. El proveïdor català avançaria així en l'objectiu d'endinsar-se cada cop més en l'electrònica aplicada a la indústria de l'automòbil. La tecnologia per desenvolupar les cel·les i elspacksde bateries vindrà del gegant japonès Sanyo, que ja és soci tecnològic de Volkswagen, i l'acord amb Seat garanteix, d'entrada, un potent client per donar sortida a aquest producte. L'empresa automobilística ja ha desenvolupat el primer híbrid, el Seat León Twin Drive, i compta amb prototips elèctrics com ara l'IBE i l'IBX. El projecte amb Ficosa inclou que la fàbrica pugui abastar no només els models Seat, sinó també tots els vehicles Volkswagen que es fabriquen a Espanya i Portugal.

L'horitzó previst perquè els primers cotxes híbrids de Seat irrompin al mercat és el 2014. De moment, l'empresa ultima les primeres unitats destinades a proves, que es repartiran per diverses administracions públiques, com la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el de Madrid i Fira de Barcelona, entre d'altres.

Els directius de les tres companyies es van felicitar ahir per l'acord. "És un avenç molt important en l'aposta per desenvolupar vehicles alternatius", va destacar el president de Seat, James Muir. El conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, va insistir que la industrialització de les bateries consolidarà el centre d'excel·lència que la marca construeix a Viladecavalls i que vol ser líder a Europa.

stats