LA NOVA LEGISLATURA
Crònica 18/12/2011

Sectors de CDC pressionen pel no a la investidura de Rajoy

Els sectors més sobiranistes de CDC estan més a prop del no que de l'abstenció en la investidura de Mariano Rajoy. Només avalen l'abstenció si el futur president es compromet amb el pacte fiscal.

Oriol March
3 min
El consell nacional de CiU es va reunir ahir al World Trade Center de Barcelona. La intervenció, oberta als mitjans, va estar protagonitzada per Oriol Pujol.

BARCELONA.Descartada definitivament, des de divendres, la possibilitat de votar a la investidura de Mariano Rajoy, CiU debat internament si s'ha d'abstenir o bé posicionar-se en contra del futur president espanyol. Segons van confirmar ahir a l'ARA fonts de la federació, hi ha sectors de CDC que pressionen pel vot contrari a Rajoy fins i tot abans d'escoltar el seu primer discurs de la legislatura al Congrés. Duran i Lleida, en canvi, vol conèixer-ne el contingut abans de decidir.

Es tracta d'un corrent que ja es va posar de manifest a l'executiva de la federació de divendres, en què alguns representants de CDC van defensar un no rotund a Rajoy fent servir aquest argument: "Cal deixar clar al Congrés que el PP no va guanyar a Catalunya". Entre els convergents sobiranistes no ha convençut gens ni mica la distància que han pres el futur president espanyol i el seu equip respecte al pacte fiscal, i la flaire recentralitzadora que emana dels plans autonòmics harmonitzadors de Rajoy ha fet saltar les alarmes.

És per això que hi ha dirigents del partit -i també alguns dels 16 diputats al Congrés- que aposten, ja d'entrada, pel no. Què hauria de fer Rajoy per guanyar-se l'abstenció de CiU, que sí que va tenir Zapatero el 2004 i el 2008? "Adoptar un compromís factible i seriós amb el pacte fiscal", asseguren fonts nacionalistes, que aposten ara per una actitud molt menys confiada a Espanya que la que històricament havia mantingut la federació. Si es dóna aquest requisit, l'abstenció serà un fet. Però si el líder del PP no concreta, aquests dirigents -entre els quals se situa Oriol Pujol, secretari general adjunt de CDC i que va oferir-se com a número 2 a Madrid- són partidaris d'un no rotund. L'opinió es va evidenciar en l'executiva de CiU divendres.

Els consells nacionals que CDC i Unió van celebrar ahir dissabte es van desenvolupar, però, en calma total. L'assumpte de la investidura de Rajoy només va aparèixer al conclave convergent, i a instàncies de la JNC, que va apostar per una negativa taxativa envers Rajoy en cas que es desentengui del pacte fiscal. "No hi va haver, però, un debat rellevant", apunten quadres presents a la reunió. En la intervenció oberta als mitjans, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, es va limitar a reiterar que els nacionalistes no caurien "en l'error" del 2000, quan van votar a favor d'un Aznar amb majoria absoluta.

Escenari al Parlament

Pujol, que va anunciar l'aprovació de la posada en marxa del XVI congrés de CDC, va picar l'ullet a ERC en el seu discurs. "Han sabut girar full del tripartit", va afirmar en un gest que es pot interpretar com una nova fase en el desglaç entre els dos partits, que aquesta setmana s'han reunit per acostar posicions en els pressupostos de la Generalitat del 2012. "La sintonia és bona i va en la línia de buscar suports fora del PP, especialment ara que a Madrid són tan forts", indiquen fonts coneixedors dels contactes.

Les mateixes veus, tot i admetre que els populars seguiran tenint protagonisme al Parlament per tirar endavant lleis importants, van voler recordar ahir que Alicia Sánchez-Camacho va votar contra la investidura d'Artur Mas i que, per tant, ara no hauria de posar el crit al cel -és a dir, boicotejar negociacions obertes a la cambra catalana- en cas que CiU opti per una negativa a Mariano Rajoy.

Mentrestant, el cap de files dels nacionalistes a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va reiterar, com ja va fer divendres, que no s'ha de "donar per feta" l'abstenció de CiU i va alertar d'un hipotètic procés recentralitzador del PP.

stats