Crònica 01/12/2011

Senador Montilla o expresident Montilla?

Sara González
2 min
José Montilla renunciarà al sou d'expresident per ser senador però mantindrà la seva oficina.

BARCELONAExisteix un pacte no escrit pel qual tots els grups parlamentaris respecten sempre els candidats a senador que proposen els partits. Seguint aquesta premissa, avui l'expresident de la Generalitat José Montilla rebrà el vistiplau del Parlament per ser senador per designació autonòmica. El líder del PSC en funcions marcarà un precedent a Catalunya, i ho farà d'una manera peculiar: renunciarà al sou d'expresident però mantindrà la seva oficina a l'avinguda Diagonal, que és vitalícia.

Que Montilla esdevingui senador ha caigut com una galleda d'aigua freda a la política catalana, fins i tot entre alguns membres de l'executiva socialista, ja que consideren que es rebaixa el rang atribuït a un expresident de la Generalitat. A partir d'ara la confusió està servida: senador Montilla o expresident Montilla? A l'estat espanyol no és estrany que un expresident autonòmic faci el pas. Un dels casos més sonats va ser la designació com a senador -en aquests moments en funcions- de Manuel Fraga, que va ser president de Galícia entre el 1990 i el 2005. També el secretari d'organització del PSOE, Marcelino Iglesias, ocupa un càrrec de senador després d'haver estat president d'Aragó del 1999 al 2011. Un altre president reconvertit en senador és Juan José Lucas.

Malgrat els precedents, Montilla sí que marcarà un abans i un després en la política catalana, que sempre ha reivindicat que el Senat es reconverteixi en una autèntica cambra territorial. L'expresident Jordi Pujol, després d'estar 23 anys al capdavant de la Generalitat, s'ha dedicat al centre d'estudis que porta el seu nom i ha seguit tenint un paper molt actiu en les campanyes de CiU. L'expresident Pasqual Maragall, per la seva banda, s'ha dedicat de ple a la seva fundació de recerca científica per combatre l'Alzheimer.

Del món públic al privat

La síndrome del gerro xinès -com el va batejar Felipe González-, és a dir, passar de la primera línia política a un segon i discret pla, no és sempre fàcil. En el cas dels expresidents espanyols, Adolfo Suárez es manté al marge de la vida pública per malaltia i Felipe González i José María Aznar van renunciar a ser membres del Consell d'Estat -càrrec que assumeixen de manera automàtica en deixar de ser presidents- per dedicar-se a l'activitat privada. González és conseller de Gas Natural i Aznar, assessor extern d'Endesa.

Les fundacions són el gran refugi de l'etapa postpresidencial dels dirigents dels Estats Units. Així doncs, Bill Clinton en té una dedicada a temes com la salut infantil i la sostenibilitat i la de Jimmy Carter vetlla pels drets humans. Estar sempre sota els focus els crema, però també els costa allunyar-se'n.

stats