Crònica 24/06/2011

El Senegal n'està fart

Bru Rovira
2 min
Enfrontaments entre la policia senegalesa i manifestants contraris al govern, que van ser reprimits amb gasos lacrimògens, aigua i bales de goma, ahir a Dakar.

"Y'en a marre". "N'estic fart" és el crit de guerra a so de música rap que neix de la perifèria urbana de Dakar, on milers de joves protesten des del gener per l'augment dels preus dels productes de primera necessitat, la manca de treball, les dures condicions de vida i els talls constants d'electricitat i d'aigua. "N'estic fart", escriuen sobre un fons negre a les samarretes els joves d'uns barris en què l'arribada de l'estació de les pluges al juliol és sinònima d'inundacions, i els carrers es converteixen en un fangar infestat d'insectes que fan encara més insuportables les altes temperatures, habituals durant els mesos d'estiu.

Ahir, al moviment "N'estic fart" s'hi va sumar la protesta política més ortodoxa: partits de l'oposició i moviments socials van concentrar-se davant del Parlament cridant "No toqueu la meva Constitució". Aquest és el lema que presideix la campanya contra les pretensions del president Abdoulaye Wade d'aprovar una llei amb què es podria escollir el president en el primer torn si obtingués el 25% dels sufragis. Una modificació de la llei que pretenia introduir també l'elecció simultània del president i el vicepresident, i que és vista per l'oposició com un "cop d'estat institucional" perquè sembla una maniobra de Wade per nomenar el seu propi fill com a successor.

A mig matí, però, Wade va retirar la proposta de llei pressionat per unes protestes que van acabar amb enfrontaments a cops de bastó i de porra, pedrades i gasos lacrimògens, i amb almenys cinc ferits, entre els quals hi ha un policia i Alioune Tineel, president de RADDHO (un grup de defensa dels drets humans).

Senegal té previstes eleccions generals d'aquí vuit mesos i l'actual president, Abdoulaye Wade, de 85 anys i conegut com Gorgui ( el Vell , en wòlof), ha decidit presentar-s'hi novament, tot i que no és clar si la llei permet governar un tercer mandat, un tema que els juristes discuteixen aquests dies sense posar-se d'acord.

Estar censat com a arma política

El moviment "N'estic fart" ha denunciat, d'altra banda, que molts joves d'entre 18 i 22 anys que encara no han votat mai en unes eleccions presidencials no estan inscrits en el cens electoral. Segons diversos estudis, dels 5,5 milions de votants d'aquestes edats només 1,13 milions estan ben censats. Per això, el moviment ha decidit incloure al lema "N'estic fart" la consigna política "La meva targeta (del cens) és la meva arma".

Així doncs, la millor eina per modificar la temptació que té l'actual president d'eternitzar-se tant ell com la seva família en el poder és la pressió, les protestes al carrer, el debat, els crits, la música rap, tot combinat amb la voluntat democràtica d'orientar la joventut a la participació política. Senegal, que es caracteritza per ser un país democràtic, estable, amb pocs conflictes socials, ha viscut durant els darrers anys una modernització en què les grans obres responen més als interessos aliens i de l'elit política que al bé públic.

D'aquesta manera, mentre Wade inaugura monuments, hotels i autopistes, resulta que l'electricitat i l'aigua no arriben als barris, el llocs de treball escassegen, els preus pugen sense mesura i "les institucions democràtiques es debiliten", com han coincidit a declarar l'ambaixador francès i el nord-americà.

stats