TRIBUNALS
Crònica 14/02/2012

Sentència històrica contra l'amiant

El tribunal italià de Torí ha condemnat a 16 anys de presó els dos exresponsables d'una multinacional que utilitzava amiant a Itàlia. Van ser processats per la mort de prop de 3.000 treballadors.

Laura Díaz-roig
2 min
Sentència històrica contra l'amiant

BARCELONA.Itàlia va fer ahir història en la lluita judicial contra l'amiant, un mineral que va matar milers de treballadors durant el segle XX. Un tribunal de Torí ha condemnat a 16 anys de presó els exresponsables de la multinacional Eternit, processats per la mort d'uns 3.000 treballadors per l'ús d'amiant en les seves construccions. El judici, que va començar el desembre del 2009, ha estat considerat com el procés més important que s'ha celebrat a Itàlia, i podria crear un precedent per a altres països d'Europa on també es va treballar amb aquest mineral.

El Suprem estudia casos catalans

"Espanya va ser un dels països europeus que més va utilitzar l'amiant", diu Àlex Tisminetzky, advocat del Col·lectiu Ronda, que representa centenars de víctimes catalanes. A diferència d'Itàlia, a Catalunya es va optar des d'un principi per la via laboral i no per la penal, ja que tenint en compte la legislació espanyola, així es fa més fàcil extreure beneficis per als treballadors. "No descartem la via penal, però serà molt més difícil determinar les responsabilitats". La majoria de casos a Catalunya es concentren a les poblacions de Castelldefels i Cerdanyola, on hi havia les empreses Rocalla i Uralita -finalment Uralita va absorbir Rocalla-, i les peticions se centren en pensions de viduïtat per a les dones dels treballadors morts o pensions d'invalidesa per als que han patit malalties per haver estat en contacte amb el mineral.

La via laboral obliga a tractar cada cas per separat, per la qual cosa cada cas és independent. Malgrat que són casos separats, explica Tisminetzky, finalment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir reunir tots els seus magistrats per no dictar sentències diferents i va marcar jurisprudència en assegurar que van faltar mesures de seguretat a la multinacional. L'empresa, però, va recórrer gran part de les sentències davant del Tribunal Suprem, que n'ha admès una part, que està estudiant. Tot i així, ja hi ha sentències fermes per a casos de Catalunya i treballadors que han cobrat les indemnitzacions.

stats