LA VISITA DEL MANDATARI XINÈS A WASHINGTON
Crònica 21/01/2011

Senyals subtils d'un avenç entre els EUA i la Xina

Michael Wines
5 min
LieberthalEls, EUA

The New York TimesLa Xina s'ha esforçat per donar a la visita d'estat d'aquesta setmana del president xinès, Hu Jintao, una aura d'un nou començament. Des de les mostres de simpatia de xinesos a Times Square, a la ciutat de Nova York, fins a un anunci en un diari de Washington aquest dimecres que indicava que la trobada amb el president dels Estats Units, Barack Obama, podria obrir un nou capítol en una relació entre els dos gegants econòmics mundials que ha provocat problemes.

Dir tant com això és dubtós. Però, per primera vegada des de fa mesos, els dos líders poden haver començat almenys a llegir el mateix llibre.

Després d'un 2010 important sobretot per la irritació xinesa pels Estats Units i les seves polítiques, Hu Jintao va arribar a la Casa Blanca i no només va dir que les relacions constructives entre les dues potències eren necessàries, sinó que també va oferir algunes concessions modestes per demostrar-ho. En un comunicat conjunt publicat dimecres, la Xina va expressar per primera vegada una preocupació pública sobre la revelació que ha fet recentment Corea del Nord d'una nova planta d'enriquiment d'urani. Un pas curt però buscat amb fermesa en els esforços nord-americans per pressionar el president nord-coreà, Kim Jong-il, per rebaixar el seu programa d'armes nuclears.

Declaració inesperada

Potser el més sorprenent és que Hu Jintao digués en una conferència de premsa a la Casa Blanca que la Xina "reconeix i també respecta la universalitat dels drets humans". Un canvi palpable per a un govern que ha escenificat dos anys de mesures dràstiques contra la dissidència interna i ha empresonat un premi Nobel. Fins aquest dimecres, credos acceptats com la democràcia i els drets humans com a "valors universals" havien estat gairebé un tabú en el discurs polític xinès, malgrat que la Xina ha signat la convenció de les Nacions Unides que protegeix el principi dels drets humans universals.

Naturalment, les paraules són més fàcils que els fets. "No equiparo la nova retòrica amb una nova realitat a la Xina", explica Kenneth Lieberthal, un estudiós de la Institució Brookings que va ser conseller nacional de seguretat del president Bill Clinton sobre temes relacionats amb la Xina. "Però almenys una nova retòrica és millor que res", afegeix Lieberthal.

Els grans obstacles

En certa manera, les coses van anar així dimecres a la reunió que van tenir Obama i Hu a la Casa Blanca. Cap de les dues bandes va fer un avenç significatiu, i encara menys cap pas important, sobre els grans problemes que han perjudicat les relacions des que Barack Obama va fer una visita d'estat a Pequín el novembre del 2009. Al cantó nord-americà, a més de la revaluació de la divisa xinesa, hi ha el fet d'aplanar el terreny de joc als inversors dels Estats Units a la Xina i establir un discurs seriós entre els potents exèrcits dels dos països.

Pels xinesos, els problemes més molestos són la venda nord-americana d'armes a Taiwan, el suport continu al Dalai-lama i el que un periodista xinès va titllar a la roda de premsa d'aquest dimecres de "desconfiança estratègica" -la por que els Estats Units intenten encerclar la Xina i suprimir-ne el creixement.

A més, cada banda ha sortit de la trobada amb alguna cosa que podria indicar un guany, tot i que modest.

La Casa Blanca ha començat a intentar evitar que les relacions es deteriorin encara més, i a establir una relació més personal amb el president Hu que podria sostenir els vincles en els pròxims dos anys, quan les realitats polítiques dels líders escollits en els dos països funcionaran contra qualsevol millora significant.

El president Obama sembla que això ho ha entès. Per la seva banda, el president Hu només pensava, segons informes nord-americans, a dissenyar una visita d'estat que pogués representar la Xina com un soci equiparable als Estats Units i el president xinès com un cap d'estat d'èxit reconegut internacionalment. Això Barack Obama també ho ha entès.

Els guanys de la visita

Tots dos líders també haurien de recollir els beneficis polítics interns d'aquesta trobada. Analistes nord-americans expliquen que la bona reputació realçada del president Hu Jintao l'hauria d'ajudar a pressionar les forces polítiques que han conduït aquest últim any cap a una política exterior més agressiva i unes relacions limitades amb els Estats Units i els veïns de la Xina a l'oceà Pacífic.

Hu i el primer ministre xinès, Wen Jiabao, "s'adonen que aquesta reafirmació, que s'ha basat aquest últim any en el nacionalisme i el convenciment que els EUA estan en declivi, els ha comportat un problema gros", assegura Joseph Nye Jr., el degà de la Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard. Nye va ser funcionari del departament d'Estat i el Pentàgon a les administracions dels presidents nord-americans Jimmy Carter i Bill Clinton i va ser a Washington per un dinar amb Hu Jintao al departament d'Estat dels EUA. "Pensen que una cimera que es podria representar com un èxit els pot donar munició per tranquil·litzar aquesta remor entre els quadres inferiors".

Per la seva banda, Barack Obama surt de la visita amb una nova reputació per la duresa en la política amb la Xina, una cosa que sembla que agrada als conservadors i també alguns liberals.

Aquesta setmana, els membres del gabinet del president van deixar anar un reguitzell de parlaments amb l'objectiu de ressaltar les diferències de l'administració Obama amb Pequín. I a les sessions públiques d'aquest dimecres amb el president Hu Jintao, Barack Obama va plantejar preocupacions sobre la moneda xinesa, la reticència a aturar el pirateig de programari procedent dels Estats Units i protegir la propietat intel·lectual, el poc respecte pels drets humans, i el mes destacat de tot: el rebuig a parlar amb el Dalai-lama.

La visió més crítica

Els crítics a l'esquerra d'Obama l'han acusat de donar menys rellevància als drets humans des que va començar la presidència, quan la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va treure importància a la necessitat de plantejar públicament inquietuds sobre els drets durant una visita a Pequín. Aquesta vegada Obama va convidar defensors dels drets humans a la Casa Blanca a una trobada a la Xina els dies abans de l'arribada del president Hu. I va plantejar aquest tema des del començament dimecres, durant la benvinguda a Hu a la Casa Blanca.

Obama també va tenir una conversa "molt seriosa" sobre els drets humans amb Hu durant el sopar privat de dimarts a la Casa Blanca, segons explica l'estudiós de la Institució Brookings Kenneth Lieberthal.

"L'administració creu que això té a veure amb gestionar una relació molt important, i recalco la paraula gestionar -assegura-. No es tracta d'una relació en què tot sortirà bé".

Kenneth Lieberthal i altres experts expliquen que queda obert si els petits passos sobre el llenguatge dels drets humans i altres temes tindran continuïtat una vegada el president Hu Jintao torni a Pequín i a l'entorn de la política domèstica. Però per ara, "un avenç és un avenç", admet Nina Hachigian, una analista veterana de les relacions entre els Estats Units i la Xina del Centre pel Progrés Americà, un grup de recerca de tendència democràtica. "I encara que es tracti d'un avenç petit, és millor que cap avenç".

stats