Crònica 30/03/2012

Serveis mínims amb retards i sabotatges al transport

Una trentena d'estacions de metro amb els accessos bloquejats i prop de cinquanta autobusos danyats. És el balanç de la jornada de vaga al transport públic, que va complir els serveis mínims amb algun retard.

M. Ortega / J. Ferrer
2 min
Serveis mínims amb retards i sabotatges al transport

BARCELONA.Contenidors bloquejant accessos al metro i parades d'autobús amb més d'una vintena d'usuaris esperant. Matí de vaga als carrers de Barcelona. Els serveis mínims fixats per al transport públic -el 33% del servei habitual- es van complir, tant en la franja d'hora punta de matí com en la de la tarda, però amb alguns retards com a conseqüència de les accions dels piquets, que també van causar danys en 46 autobusos de TMB. Una trentena de parades de metro van començar la jornada amb els accessos bloquejats -amb contenidors a les portes o silicona als panys-, cosa que va comportar l'obertura amb retard de tres parades.

En alguns punts, com l'estació de Paral·lel, alguns accessos van continuar tancats per contenidors durant el matí, però agents dels Mossos d'Esquadra s'encarregaven de garantir que alguna de les entrades es mantingués operativa. Al matí les estacions més perjudicades pel vandalisme van ser Llacuna i Bogatell. Aquí la retirada d'objectes de la via va obligar a fer una aturada de servei d'un quart d'hora a la línia 4. I a la tarda la presència de gent a les vies a Torres i Bages (línia 1) va tornar a interrompre el servei.

El temps d'espera entre tren i tren arribava als 12 minuts. Res, però, comparat amb la prop de mitja hora que havien d'esperar alguns usuaris d'autobús. Fins a 46 autobusos van ser objectes de sabotatges, com ara pintades al retrovisor, rodes punxades i vidres trencats.

Dos minuts abans de dos quarts de deu del matí l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de plaça Catalunya ja tenia la reixa posada. S'havien acabat els serveis mínims, per a desconcert absolut de turistes i despistats en general que corrien llavors a perseguir els últims metros. Quant al trànsit, la mobilitat es va reduir, de mitjana, un 12% als carrers de la ciutat, i el descens va arribar al 51% als accessos per la Diagonal.

Cancel·lacions a l'aeroport

El port va mantenir certa normalitat. També l'aeroport, que va salvar l'acció dels piquets, sempre vigilats pels Mossos d'Esquadra. Els vols programats en els serveis mínims van operar amb normalitat. Es van registrar petits incidents, com tres rodes punxades, dues en un autobús de Rosanbus i una tercera d'un autobús llançadora entre la T1 i la T2, i discussions amb taxistes. Aquest col·lectiu i els establiments de restauració i botigues van jugar tot el dia al gat i la rata amb els piquets.

Els més perjudicats van ser els viatgers que a primera hora del matí, en arribar a l'aeroport, es van assabentar que el seu vol s'havia cancel·lat. Asseguraven que ningú els havia dit res. Fins a les vuit del vespre, dels 609 vols programats se n'havien operat 355. S'havien cancel·lat un total de 68 vols de sortida i 76 d'arribada. El Trambaix, al seu torn, va tenir problemes per complir els serveis mínims. Va haver de començar a funcionar més tard del previst i interrompre el servei en més d'una ocasió per l'acció dels piquets.

stats