PAGESIA
Crònica 08/08/2011

S'estén la seguretat privada als camps empordanesos

Narcís Presas
3 min
El coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch, va contractar seguretat privada després que uns lladres forcessin la porta per robar-li un motor de reg.

La por als robatoris de maquinària agrícola ha portat els pagesos de Foixà (Baix Empordà) a recórrer als serveis de vigilància privada nocturna per garantir la seguretat dels seus camps. D'aquesta manera, segueixen els passos dels pagesos de Ventalló i l'Armentera (Alt Empordà), que fa poc més de dos mesos i mig van decidir contractar seguretat privada davant l'onada de robatoris que patien. Una mesura que, asseguren els pagesos de la zona, ha resultat efectiva per dissuadir l'activitat dels lladres i tornar la tranquil·litat als camps d'aquests dos municipis, pioners en la contractació de seguretat privada al camp.

Un robatori fa saltar les alarmes

Als camps de Foixà, els guardes nocturns ja han començat a patrullar de nit aquest estiu.

El detonant es va produir al juny quan uns lladres van trencar les cadenes d'una finca amb una màquina telescòpica i es van emportar dos motors de reg. Aquest robatori, sumat al de gasoil, va encendre els llums d'alarma entre els pagesos de la zona, que van decidir fer alguna cosa. "Els pagesos es van esverar, estan preocupats de veritat", explica Vicenç Feliu, president de la societat de caça del municipi.

Durant la temporada d'estiu, els pagesos del pla de Foixà tenen funcionant a tot ritme entre 70 i 80 motors de reg, que abasteixen d'aigua els camps de blat de moro de la zona. "Hi ha gent que té molts motors exposats, i en menys d'una hora poden acabar amb el negoci de dos anys", assegura Feliu.

Per això, els agricultors van decidir actuar amb rapidesa i seguir l'exemple dels seus companys de Ventalló i l'Armentera. A fi d'agilitzar tràmits, no van constituir cap nova entitat específica per contractar el servei i van servir-se de la societat de caça, a la qual pertanyen la majoria de pagesos de la zona. Amb això van aconseguir estalviar-se entre vuit i dotze dies d'espera.

Patrulla diària

I dit i fet. Una quarantena de pagesos, la majoria de Foixà, però també algun altre d'Ultramort, han contractat el servei de patrulla nocturna, que -a diferència de Ventalló i l'Armentera- serà diari i que ja ha començat a vigilar els camps en coordinació amb els Mossos d'Esquadra. El contracte és de dos mesos i mig -a raó d'uns 50 euros al mes per cada motor- i ja valoren la possibilitat d'ampliar-lo a tres mesos i mig l'any vinent si l'experiència resulta profitosa.

A Ventalló i l'Armentera estan satisfets del primer mes i mig de patrulles nocturnes. "Tranquil·litat absoluta", resumia Narcís Poch, coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a l'Alt Empordà.

La vigilància privada ha aconseguit foragitar els lladres de la zona i tornar la normalitat als camps d'aquests dos municipis, que van patir un repunt de robatoris entre finals d'abril i principis de maig. L'activitat delictiva tampoc s'ha traslladat als pobles veïns. Al contrari, també s'han beneficiat de les patrulles nocturnes i de l'increment de la presència dels Mossos.

Balanç positiu

Un totterreny amb dos guardes nocturns vigila les granges, els motors de reg i les plantacions de fruita, que ja estan a punt per a la collita. Els agents de seguretat privada canvien les rutes i els horaris atenent les peticions dels pagesos. La protecció privada durarà fins a finals de setembre, i tot plegat suposarà un cost d'aproximadament 300 euros per a cada pagès, una quantitat que resulta lleugerament inferior a les previsions inicials.

Xavier Aupí, responsable del servei de vigilància nocturna, assegura que aquest primer mes i mig ha transcorregut sense cap incidència. No s'ha registrat cap robatori rellevant ni han hagut d'actuar en cap moment, més enllà de preguntar per alguna matrícula i tancar algun portal de granja obert.

Patrullen essencialment pels camins privats, que són els de més fàcil accés per als lladres. "Ara ens diuen que ja poden deixar les portes obertes perquè els motors no s'escalfin", explica Aupí. Els pagesos han recuperat la confiança.

stats