Crònica 26/02/2012

Setge al duc de Palma

Enric B. Abelló
3 min
Mig miler de manifestants van protestar ahir, a primera hora, mentre el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, arribava als jutjats de la capital mallorquina.

PALMA"Xoriço!" era el crit que se sentia més quan Iñaki Urdangarin va baixar del cotxe per entrar a peu als jutjats de Palma. I el va perseguir a dins de l'edifici, tot i que a la sala de vistes se'l va poder estalviar. El jutge José Castro, en canvi, es va endur tants aplaudiments que es va posar vermell. En general, els centenars de manifestants i curiosos xiulaven i criticaven a tothom que passava les tanques, però passaven directament a aplaudir si algú identificava el jutge o un fiscal. Ahir estava ben clar qui eren els bons i qui eren els dolents.

Els curiosos i els manifestants s'hi havien començat a aplegar ben d'hora, a partir de dos quarts de vuit del matí. Alguns duien banderes republicanes -en van despenjar una de sis metres des d'un balcó-, d'altres anaven amb estelades i molts anaven amb tota mena de rètols i cartells improvisats amb eslògans com "Retallem la monarquia!" o "Si tots som iguals davant la llei, on és la infanta?" També n'hi havia a favor de la independència dels Països Catalans i en contra de la corrupció. La majoria de lemes eren contra la monarquia, en genèric. Sembla que, com a mínim davant dels ciutadans, la casa reial no ha aconseguit distanciar-se d'Urdangarin i dels seus negocis per fer-se un sobresou.

Denúncia per fer servir el català

A banda del llançament d'un ou al cotxe d'Urdangarin, hi va haver algun altre incident, com el d'un jove d'Endavant, Marcel Pich, que va acabar denunciat per dirigir-se en català a un policia antiavalot arribat de Màlaga. Cal recordar que aquests dies hi ha un reforç d'agents enviats des de la Península especialment per la declaració d'Urdangarin. Segons Pich, quan tornaven de fer una breu manifestació amb Maulets -els primers que van convocar la concentració-, uns quants agents els van aturar per escorcollar-los les bosses. Els hi van mostrar, però quan el jove va dir a un dels policies que ja l'havien escorcollat, va afirmar que aquest li havia respost: "Vostè m'haurà de parlar en castellà". Assegura que de seguida va canviar d'idioma, però que no va servir de res. Va acabar denunciat per "manca de respecte als agents de l'autoritat", segons consta a la còpia que li van donar. Sense acabar-ho d'entendre, explicava que el policia li deia que no era una qüestió d'idiomes, però que ell era de Màlaga i que dirigir-se-li en català era una falta de respecte.

Tot i que la concentració va aplegar, en algun moment, mig miler de persones, tot estava controlat. Més de mig centenar d'antiavalots uniformats ho dominaven tot, demanaven el document d'identitat a la mínima, vigilaven des dels terrats i mantenien els manifestants a més de trenta metres d'on el gendre del rei espanyol aturava el cotxe. I tot això sense comptar les desenes de policies de paisà, que fins i tot vigilaven els periodistes acreditats.

Més d'un manifestant es va queixar d'empentes gratuïtes. Els amos dels bars del voltant dels jutjats tampoc miraven gaire bé els uniformats, perquè no deixaven passar ningú. El dia que havien pensat fer més calaix només podien tenir de clients policies i periodistes perquè el carrer estava vetat als ciutadans normals.

Evitar les filtracions

A més a més van continuar les interferències en les comunicacions de telefonia mòbil i internet sense fils. Els inhibidors -que la policia no confirma- van dificultar les telefonades i les connexions de televisions i ràdios. Els advocats, fiscals i el mateix Urdangarin van haver de deixar els mòbils i passar pel detector de metalls abans d'entrar a la sala de vistes. Però tot això, que era per evitar filtracions, no va impedir que el jutge, els fiscals, els advocats i molts periodistes dinessin, com els dos dissabtes anteriors, al restaurant La Plaça.

stats