NOVA ACAMPADA
Crònica 15/06/2011

Setge 'indignat' al Parlament

Uns 2.000 indignats es van concentrar ahir a les portes del Parc de la Ciutadella amb la intenció de passar-hi la nit i impedir, avui, que els diputats entrin al Parlament per discutir els pressupostos.

Marta Català / Maria Ortega
3 min
Setge 'indignat' al Parlament

Barcelona."Parlament tancat per revolució", advertia ahir a la nit una pancarta a les reixes del Parc de la Ciutadella. El moviment que va fer la seva irrupció en escena el 15 de maig amb una manifestació multitudinària pels carrers de diferents ciutats per protestar contra polítics i banquers -i que s'ha fet fort en forma d'acampades- tenia ahir un nou repte escrit amb lletres vermelles des de fa dies a la seva agenda: aturar el Parlament, just el dia -avui- en què s'han de discutir els pressupostos.

Per això, la crida era desplaçar-se en diferents columnes sortides de les assemblees de barri fins al Parc de la Ciutadella per arribar-hi a les set de la tarda, passar-hi la nit, i l'endemà, de bon matí, muntar un immens cordó humà. L'objectiu: impedir l'entrada dels diputats i aturar així qualsevol avenç de les anunciades retallades, en el que seria una ofensiva històrica, perquè l'últim cop que el Parlament no va poder funcionar de manera normal va ser el 23-F.

Els plans, però, es van haver de reescriure durant el dia. Ja durant el matí, treballadors municipals instal·laven un seguit de tanques al voltant del camí que condueix al Parlament i, a primera hora de la tarda, la mesura es tornava més dràstica: el Parc de la Ciutadella tancava portes i els Mossos d'Esquadra convidaven tothom a sortir del recinte. El parc s'estarà amb les portes tancades fins demà. Interior també va intentar, sense èxit, asseure's a parlar amb representants del moviment per mirar d'acordar un lloc on poguessin passar la nit. Els indignats reiteraven que no tenen portaveus i que ningú no els representa i es van limitar a lliurar una carta en què remarcaven la seva intenció de muntar un acte "massiu i pacífic" a les portes del Parlament.

Tot i les barreres físiques, milers d' indignats es van anar concentrant, a partir de les set de la tarda, a la porta de la Ciutadella que queda més a prop de l'Estació de França, davant l'atenta mirada dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que s'ho miraven des de dins del recinte. Quan passaven pocs minuts de les set, el primer centenar de persones feia esforços per tallar el trànsit al passeig de Picasso. Aviat arribaven reforços en forma de marxes sortides des de diferents punts de la ciutat i l'àrea metropolitana. Els primers, els del Poblenou. I aviat, entrades massives com les de les assemblees de Sants, el Poble-sec i el Baix Llobregat. També la de Gràcia, que va passar per la plaça Catalunya, on el camió corporatiu de l'acampada i alguns dels resistents que encara hi fan nit es van sumar a la marxa. D'altres van continuar aliens a la moguda.

Nit a la Ciutadella

Molts arribaven al lloc acordat armats amb sacs de dormir, tendes i mantes, convençuts de muntar-hi el campament. Amb els crits ja clàssics de "Ningú ens representa" i "Puig dimissió" hi van sumar el nou "Aturem el Parlament". Tancat el parc, es plantejaven alternatives per mantenir la seva acampada tan a prop del Parlament com fos possible.

La ja fixada cassolada de les nou va marcar els tempos a les portes de la Ciutadella i el ritme de batucada va deixar pas a les xerrades dels economistes Arcadi Oliveres i Miren Etxezarreta. Abans, un moment per deixar clares les consignes: tot i els rumors que havien corregut durant la tarda, el campament es muntarà davant la porta del passeig de Picasso i la convocatòria inclou llevar-se aviat, cap a les sis del matí, i començar a blindar els accessos.

Impedir el pas dels diputats al Parlament és un delicte greu: un delicte contra les institucions de l'Estat que pot comportar penes de presó de fins a cinc anys. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja advertia ahir, sense entrar en detalls del com, que el Govern garantiria que el Parlament es pugui reunir.

No reconeixen l'interlocutor

Els contactes que el departament d'Interior va intentar establir amb els indignats durant el dia d'ahir no van prosperar, tot i que, segons la conselleria, ja fa dies que intenten negociar-hi però l'altra part assegura que no reconeix l'interlocutor. De fet, els indignats explicaven que la resposta a les seves demandes no podia ser policial, sinó política i que, per tant, Interior no era un interlocutor "vàlid".

Fonts d'Interior asseguraven que volen mantenir en absolut secretisme el dispositiu policial preparat al Parlament de Catalunya durant el dia d'avui. Ahir, la brigada mòbil no estava convocada a les manifestacions. Interior els ha reservat per avui. En canvi, l'ARRO, una altra àrea de reforç dels Mossos, sí que era present a les portes del parc per evitar que els manifestants saltessin les reixes.

stats