PROJECTE POLÈMIC
Crònica 24/03/2012

Setge a la marihuana de Rasquera

L'actuació dels Mossos d'Esquadra contra l'associació que promou la plantació de marihuana a Rasquera amenaça la iniciativa del municipi. Interior va negar ahir que vulgui frustrar el projecte.

Laura Díaz-roig
3 min
LOCAL PRECINTAT Els Mossos d'Esquadra van precintar dijous a la tarda el local de l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum, que promou la plantació de marihuana de Rasquera (Ribera d'Ebre). El jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona investiga l'associació des de fa un any per un presumpte delicte de tràfic de drogues.

BARCELONA.Autoconsum o venda encoberta de marihuana. La legalitat de la macroplantació de cànnabis al municipi de Rasquera (Ribera d'Ebre) continua creant polèmica. L'operació policial contra l'associació procannàbica que impulsa el projecte -que va acabar amb el recinte precintat, la detenció d'una de les encarregades per un presumpte delicte de tràfic de drogues i quatre imputats més- ha reobert el debat sobre la plantació, a l'espera que els veïns es pronunciïn en una consulta popular vinculant el pròxim 10 d'abril. Tot i que fonts del departament d'Interior neguen que l'operació policial contra l'associació estigui lligada amb el projecte, l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, va denunciar ahir pressions polítiques per frustrar la iniciativa.

Investigació judicialInterior recorda que l'ordre d'intervenir va ser del jutge

Dijous a la tarda els Mossos d'Esquadra van detenir una de les encarregades de l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum, que promou el projecte de Rasquera, van imputar quatre persones més per delictes de tràfic d'estupefaents i van precintar el local. A més, es van comissar 1,3 quilos de marihuana, estris relacionats amb la manipulació de la droga i uns 2.000 euros en metàl·lic. La investigació va començar el febrer de l'any passat quan ja es va entrar al local, es va escorcollar i es van detenir quatre persones, entre les quals hi ha el president i el secretari de l'associació. Fonts d'Interior van voler desvincular ahir aquesta actuació policial del projecte de Rasquera i van recordar que actuen com a policia judicial i, per tant, reben ordres del jutge que porta el cas, el titular del jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona. Interior assegura que hi ha moltes proves que assenyalen que l'associació podria estar duent a terme activitats il·lícites de tràfic de droga.

Interior nega la vinculacióLa conselleria diu que l'actuació no pretén frustrar el projecte

Interior va assegurar ahir que la detenció i les imputacions se cenyeixen al ritme normal de la investigació, que fa un any que dura. El 10 de febrer agents de paisà van escorcollar la bossa d'un home que sortia de l'entitat -de la qual no era soci- i hi van trobar 142 paquets de marihuana. Fonts properes a la investigació apunten, a més, que alguns dels membres de l'associació estarien relacionats amb empreses situades en paradisos fiscals.

Posició de la fiscaliaEncara no s'ha pronunciat però ho podria fer en els pròxims dies

Interior ja va instar la fiscalia que es pronunciés sobre la legalitat de la plantació de Rasquera -tenint en compte que uns tercers cultivarien la marihuana de les persones que la consumirien- i, si no ho fa, en cas que el projecte es materialitzi, els Mossos aixecaran acta i tornaran a portar la documentació al fiscal. De moment, l'únic pronunciament de la fiscalia ha estat en relació amb la necessitat d'un aval de l'Agència Estatal del Medicament. El fiscal de Tarragona, Xavier Jou, va assegurar que la plantació l'hauria d'autoritzar aquesta institució. A més, hauria de complir requisits legals, com que no hi hagi risc de difusió a tercers, contraprestacions especulatives, excedents o ànim de lucre. La fiscalia "anirà definint" la seva posició a mesura que evolucioni el cas. Hi ha la possibilitat que el cultiu sigui il·legal, però no delictiu, per la qual cosa es perseguiria administrativament.

Pressions polítiquesL'alcalde de Rasquera denuncia pressions per atemorir la població

"Tot forma part del joc. Sabem que hi ha moltes pressions polítiques i de tots costats", va dir ahir Bernat Pellisa, en referència a la detenció. Tanmateix, l'alcalde va mostrar ahir la seva confiança que el projecte -que implicarà la construcció de dos hivernacles de 1.000 metres quadrats, uns ingressos d'1,3 milions per al municipi i 40 llocs de feina- tirarà endavant. Pellisa creu que l'operació policial pretén atemorir i difondre "informacions esbiaixades" perquè els veïns del municipi no donin suport al projecte. El president del Consell de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, va demanar ahir a l'alcalde que no convoqui el referèndum sobre la plantació perquè "desgraciadament els rasquerans no decidiran res", ja que serà la justícia qui definitivament haurà de determinar si el projecte és legal.

stats