Crònica 13/05/2011

La Setmana Santa provoca una nova pujada de la inflació

Redacció
1 min

BARCELONA.Els preus continuen sense control, cosa que dificulta encara més la sortida de la crisi. La inflació interanual -que compara els preus amb els de fa un any- es va situar en el 3,8% l'abril, dada que representa un augment de l'1,3% respecte al mes anterior. Al conjunt d'Espanya la inflació es va situar al mateix nivell.

Tant l'economia catalana com l'espanyola tenen una dependència del petroli més elevada que altres països, cosa que explica parcialment el repunt de la inflació que s'està experimentant en els últims mesos. Però no és l'únic factor. El ministeri d'Economia va reconèixer ahir que la pujada de l'IVA, dels impostos sobre el tabac i del preu de la llum estan perjudicant aquest indicador. Segons el ministeri, al juliol la inflació baixarà perquè aleshores farà un any d'aquestes pujades.

Pel que fa al cas concret de l'abril, el govern espanyol va justificar les dades d'inflació per la Setmana Santa, que aquest any va caure més tard que al 2010. A parer seu, això va provocar l'augment de l'IPC per la pujada dels preus als restaurants i als hotels.

Salaris i IPC

Patronals i sindicats van lamentar ahir les dades d'inflació. La CEOE, presidida per Joan Rosell, va considerar que les dades demostren que cal canviar el sistema de negociació col·lectiva i deslligar els salaris de la inflació. La patronal espanyola també va emplaçar empreses i treballadors a continuar amb la moderació salarial dels últims mesos per propiciar la recuperació.

Per la seva banda, els sindicats van considerar que l'augment de la inflació és un "cop dur" a la recuperació econòmica. En un comunicat, Comissions Obreres va recomanar una "profunda reflexió" sobre les causes que provoquen aquesta situació.

stats