DECLARACIÓ DEL DUC DE PALMA
Crònica 26/02/2012

S'exculpa, apunta el soci i salva la infanta

El gendre del rei, Iñaki Urdangarin, té un guió clar en la seva estratègia de defensa: exculpar-se; culpar el seu soci, Diego Torres, i protegir la infanta. Però noves trames de frau l'impliquen.

L.d.r.
3 min
EL DUC, ALS JUTJATS Iñaki Urdangarin va declarar durant tot el dia d'ahir als jutjats de Palma arran de les seves activitats al capdavant de l'Instituto Nóos. El gendre del rei va voler arribar a peu  als jutjats.

PALMANo va parlar de diners. Iñaki Urdangarin es va allunyar davant el jutge de la gestió directa de l'Instituto Nóos i de la majoria de les empreses i, a banda de protegir la infanta Cristina, va assenyalar el seu exsoci, Diego Torres. La seva funció, va dir, era institucional, com a cap visible de l'entitat. Urdangarin assegura, doncs, que no sabia els detalls dels convenis firmats amb els governs. Torres no va voler declarar en el seu moment. Ara ho podria demanar per esmenar el duc. El jutge José Castro podria acabar organitzant un cara a cara per resoldre contradiccions. Ahir mateix es va confirmar la suposada implicació del gendre del rei en una nova trama fiscal a l'estranger. Poc menys d'onze hores de declaració que van aclarir algunes incògnites i que avui seguirà.

Nova trama de frau fiscal

Investigació a l'estranger

Urdangarin es va desvincular de les empreses situades en paradisos fiscals. Aquesta part de la trama, que podria suposar delictes d'evasió de capitals, s'ha vist ampliada per una nova investigació d'Anticorrupció que inclou tres noves empreses que haurien servit per desviar fons a l'estranger. Aquesta estructura societària se sumaria a l'entramat que Urdangarin i Torres tenien fora de l'Estat, al Regne Unit i a Belize. El jutge i el fiscal haurien estat a Barcelona divendres per seguir aquesta nova investigació.

Desvincula la casa reial

La infanta tenia un rol instrumental

Com era d'esperar, el duc de Palma va voler desvincular la casa reial i en especial la seva dona, la infanta Cristina. Va confirmar que el 2006 el monarca li va demanar que deixés els negocis. Poc després va marxar amb tota la seva família a Washington, una decisió estranya, ja que feia poc havien adquirit una casa a Pedralbes, a Barcelona. Preguntat sobre per què la filla del rei apareix en el Qui som? de la web de Nóos, Urdangarin va explicar que es tractava de donar solvència i confiança familiar a la marca, però va deixar clar que en cap cas ella estava informada de l'entitat. Es confirma així la hipòtesi que el duc intentaria, durant la seva declaració, demostrar la innocència de la infanta.

Carrega contra l'exsoci

Assegura que Torres coneixia els detalls de Nóos i el que facturava

En tot moment durant la seva declaració, Urdangarin va traslladar el pes de la gestió del dia a dia al seu exsoci, Diego Torres, i es va situar en una posició institucional. Preguntat pels convenis de l'Instituto Nóos amb el govern valencià per a la creació dels tres fòrums València Summit va dir que no sap si van costar el que es va cobrar perquè ell no portava els comptes del dia a dia. El jutge i el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, creuen que part del cost d'aquests convenis -així com els que es van firmar amb el Govern Balear- no es va justificar, i que els dos imputats van desviar fons públics.

Amb Camps i Barberá

Tots dos poden acabar imputats pel cas, igual que Matas

El duc de Palma va explicar també que es va reunir amb l'expresident del País Valencià, Francisco Camps, i amb l'alcaldessa de la ciutat, Rita Barberá, per proposar la realització de congressos, i que tots dos es van mostrar molt entusiasmats amb la idea malgrat el sobrecost econòmic. De fet, tan sols tres dies després ja s'hi havia donat el vistiplau i es va firmar el conveni. Firmar a Nóos convenis en aquestes condicions li ha valgut a Matas, expresident de les Balears i també del PP, estar imputat.

Pàdel al palau de Marivent

Matas havia dit que mai va fer negocis a la residència d'estiu del rei

El patrocini de l'equip ciclista de les Balears va ser objectiu de moltes preguntes de Castro. El duc va confirmar que hi va haver una reunió amb Matas al palau de Marivent, una trobada que aquest últim havia negat anteriorment. Va ser durant un partit de pàdel al recinte del palau quan es va gestar part del patrocini ciclista: el Govern Balear patrocinaria l'equip i el duc i el seu soci s'enduien una comissió de 300.000 euros per les funcions de comunicació. Tot i així, Urdangarin va assegurar ahir que la idea no era seva i es va desvincular de l'administració i gestió d'aquest patrocini.

Els fills, també accionistes

Volia societats familiars

El matí es va centrar en un repàs de les societats d'Urdangarin, com ara Aizoon, que comparteix amb la infanta i que s'hauria beneficiat de les gestions i els convenis de Nóos, i pagat les obres del palauet a Pedralbes. Castro va insistir especialment, segons fonts judicials, en l'empresa Namaste, en la qual els fills dels ducs de Palma figuraven com a accionistes. Urdangarin va al·legar que volia que fos una empresa familiar i per això va utilitzar seus noms.

stats