INDÚSTRIA
Crònica 07/07/2011

Sharp pacta 87 acomiadaments a Sant Cugat

La planta de Sant Cugat i 100 treballadors passaran a mans de la catalana Cirsa al setembre, mentre que Sharp buscarà nova seu per a les oficines i un equip d'enginyeria, que es queden a Barcelona.

Elena Freixa
2 min
La fàbrica de Sant Cugat deixarà de produir televisors després de 30 anys, tot i que  les oficines i un equip d'enginyers podrien quedar-se al municipi.

Barcelona.La direcció de Sharp i el comitè d'empresa van arribar ahir a un acord per rebaixar a 87 els acomiadaments a la fàbrica de Sant Cugat, una reducció davant la retallada de 187 treballadors que havia plantejat en un principi la multinacional japonesa. Amb els acomiadaments, que avui ha de ratificar la plantilla, la fàbrica quedarà preparada per poder-se vendre al grup Nortia (propietaris de l'empresa de joc Cirsa).

Segons el pacte amb els futurs amos, a la fàbrica s'hi deixaran de fer televisors després de 30 anys, i Cirsa, amb seu a Terrassa, hi produirà una part de les màquines recreatives. També crearan una aliança estratègica amb Sharp per aprofitar l'expertesa en tecnologia de pantalles LCD i adaptar-les a les màquines. De fet, directius de Cirsa ja s'han desplaçat al Japó per conèixer de prop aquesta tecnologia.

El procediment que seguiran les dues empreses per culminar l'operació de venda els mesos vinents serà el següent: Sharp subrogarà el centenar de treballadors de la fàbrica a una nova empresa que es dirà Sant Cugat Technologic Center i que Nortia comprarà al setembre. La mutinacional japonesa abandonarà les instal·lacions per buscar una nova ubicació, a Sant Cugat o rodalies, on deixarà les oficines, la seu comercial i un centre tecnològic d'àmbit europeu especialitzat en tecnologia LCD. En total seran un centenar de treballadors els que l'empresa mantindrà a Catalunya.

Pla de baixes i prejubilacions

Per fer la retallada de 87 treballadors, Sharp obrirà un període de baixes voluntàries incentivades, segons va explicar ahir CCOO. Els que s'hi acullin rebran una indemnització de 45 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats i un pla de recol·locació. A més a més, també s'oferiran prejubilacions a partir dels 55 anys. Aquestes condicions i la rebaixa "substancial" del nombre d'afectats pels acomiadaments van ser decisives perquè els sindicats acceptessin ahir l'acord i desconvoquessin les mobilitzacions previstes. Avui tot plegat se sotmetrà al judici de la plantilla.

El comitè d'empresa va valorar ahir que la solució, tot i la duresa que suposa la pèrdua de llocs de treball, treu de la corda fluixa la fàbrica, que ja feia molts mesos que encadenava expedients de suspensió temporal per les baixes comandes sense que s'albirés quin havia de ser el seu futur. Els televisors que es fabriquen a Sant Cugat també es fan, més barats, a Polònia.

Sharp és, de fet, l'últim gran fabricant de televisors que quedava no només a Catalunya, sinó a tot l'Estat. Només Ficosa segueix produint televisors Sony a Viladecavalls, però el producte té data de caducitat a finals del 2012. Fins llavors, Sony va garantir encàrrecs a la fàbrica a canvi que Ficosa se la quedés, amb els prop de 1.000 treballadors, per establir-hi un gran centre d'electrònica de l'automòbil i una enginyeria aliats amb Comsa Emte.

stats