PROCESSOS CONTRA EL CAVALIERE
Crònica 26/02/2012

Silvio Berlusconi esquiva altre cop la justícia

Elisabetta Povoledo
2 min

THE NEW YORK TIMES / ROMAEl tribunal de Milà va declarar ahir la prescripció d'un delicte de corrupció judicial de què s'acusava l'ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi. Així, el polític queda indemne d'un dels seus quatre processos oberts i, després d'haver abandonat el poder, torna a esquivar la justícia.

Berlusconi, que va negar haver comès cap delicte, s'enfrontava a cinc anys de presó en cas de ser declarat culpable d'haver subornat l'advocat britànic David Mills, que s'encarregava del seu patrimoni a l'estranger. La fiscalia mantenia que Berlusconi havia pagat 446.000 euros a Mills per comprar el seu fals testimoni en dos judicis per corrupció de funcionaris i finançament il·legal del seu partit els anys 1997 i 1998. El procés contra Mills es va allargar vuit anys, fins que el 2010 va ser finalment declarat culpable.

"La solució més positiva"

Un membre de l'equip legal de Berlusconi, Piersilvio Cipollotti, va valorar ahir la decisió com "la solució més positiva davant les circumstàncies". Berlusconi i els seus advocats han defensat que la cort volia condemnar-lo i empresonar-lo a qualsevol preu, i han acusat els jutges de motivacions polítiques i de convocar diverses audiències tot i que sabien que el cas podia prescriure. "Si ho haguessin calculat abans, el sistema judicial italià s'hauria estalviat centenars de milers d'euros", va argumentar Cipollotti.

Quan el cas estava en mans de la cort milanesa, Berlusconi era primer ministre, cosa que va suposar molts entrebancs legals. Els crítics acusen el Cavaliere d'intentar utilitzar en benefici propi el Parlament, quan hi tenia una sòlida majoria com a primer ministre, per canviar la llei de manera que pogués ajornar el judici o fins i tot evitar-lo.

Berlusconi va dir divendres en un comunicat que el procés era "un altre de tants que s'han inventat" contra ell. Va assegurar que hi ha hagut "més de 100 procediments legals que han involucrat més de 900 fiscals, 588 visites de la policia judicial i financera, 2.600 audiències en 14 anys i més de 400 milions d'euros en honoraris d'advocats". El comunicat sentenciava: "Són dades notables que batrien rècords a escala global fins i tot en tot el sistema solar sencer".

stats