REESTRUCTURACIÓ DEL FABRICANT DE MATERIAL ELÈCTRIC
Crònica 22/02/2011

Simon tanca la fàbrica del 22@ i ofereix trasllats a la plantilla

La fàbrica de motlles de material elèctric ja va patir una retallada de plantilla de 80 persones amb l'esclat de la crisi fa dos anys. La ubicació al districte tecnològic 22@ ha acabat de dictar el seu final.

Elena Freixa
2 min
Simon és un hòlding empresarial format per 24 empreses a tot el món i amb una plantilla de 3.800 treballadors.

BarcelonaL'empresa catalana de material elèctric Simon ha decidit que tancarà la fàbrica de Sancho d'Àvila a Barcelona i s'endurà la producció a altres centres del grup a Catalunya. La direcció negocia ara amb els 64 treballadors el trasllat a les fàbriques que el grup té a Olot, Riudellots de la Selva i Canovelles.

Aquesta fàbrica barcelonina ha quedat engolida dins del districte tecnològic del 22@ i en els últims anys ha patit especialment els efectes de la crisi i la seva virulència al sector de la construcció. La plantilla el 2008 estava formada per 170 persones, però la davallada de l'activitat va suposar una retallada de 80 treballadors, que van rebre indemnitzacions de 45 dies per any.

La negociació entre empresa i representants dels treballadors està en marxa. Fonts de la plantilla van criticar ahir el tancament en plena crisi econòmica i van insistir que el trasllat no és una opció real i fàcil per a les famílies afectades. "Molts estem endeutats, amb pisos hipotecats que haurem de malvendre i fills i altres responsabilitats a Barcelona", van lamentar.

Avui els treballadors tenen prevista una concentració a les portes de les instal·lacions per expressar el seu rebuig.

L'empresa va mostrar-se oberta al diàleg davant un tancament que va considerar lògic. "És una decisió que respon al progrés; la fàbrica ha quedat dins d'una zona urbana de Barcelona, envoltada d'habitatges i oficines", van explicar fonts de Simon. Van destacar que la reestructuració no passa per prescindir de ningú i que tots els treballadors tenen feina garantida en altres fàbriques que absorbiran l'activitat.

Intenses negociacions

El tancament està previst per després de l'estiu, tot i que dependrà del que s'allarguin les negociacions. L'empresa no té pressa i ja ha posat sobre la taula algunes propostes, tot i que les converses estan en una fase encara inicial.

Una de les treballadores va explicar que, de moment, Simon ha ofert una compensació d'uns 4.000 euros als afectats pel trasllat. També s'ha parlat de la possibilitat d'utilitzar un transport col·lectiu des de Canovelles fins a les altres plantes del grup, una opció difícil de dur a terme perquè els torns de treball rotatius ho farien complicat.

Un cop es faci efectiu el tancament a Sancho d'Àvila, a Barcelona encara hi quedarà un altre centre productiu, ubicat al districte de Sant Andreu, prop del centre comercial La Maquinista. El 2009 va inaugurar allà un edifici corporatiu.

La companyia també té a la capital catalana les oficines centrals des d'on es coordina l'activitat de tot el hòlding empresarial, format per 24 empreses.

La plantilla total està formada per 3.800 treballadors a tot el món i l'empresa és present a 50 països, amb fàbriques a la Xina, l'Índia, el Brasil, el Marroc i Turquia, entre altres.

Tot i que va néixer com a fabricant de material elèctric i circuits, la seva activitat s'ha anat ampliant incloent àmbits com la domòtica, la il·luminació i, recentment, també ha entrat a tractar solucions de mobilitat elèctrica. Actualment treballa per desenvolupar un carregador per a vehicles elèctrics.

stats