Crònica 27/11/2011

La llei Sinde, La SGAE i el Valle de los Caídos, fronts oberts

Sílvia Marimon
1 min

BARCELONA. Mariano Rajoy no és novell: va ostentar la cartera d'Educació i Cultura durant el govern d'Aznar. Ara ha de fer front al llegat de la ministra de cultura, Ángeles González-Sinde. Divendres el govern de Zapatero havia d'aprovar el reglament de la llei antidescàrregues. A última hora, però, va preferir "ultimar" amb el PP un assumpte que va tocar el voraviu a la comunitat internauta. En el seu programa electoral els populars asseguraven que volien suprimir el cànon digital i advocaven per substituir-lo per "nous models de gestió i retribució de la propietat intel·lectual, més justos i equitatius". Rajoy també ho haurà de negociar amb la SGAE, en plena refundació, després de la intervenció judicial del gener.

L'altre interrogant és què farà Rajoy amb el Valle de los Caídos. Zapatero va nomenar una comissió d'experts que havien de reinventar el monument. Entre altres controvèrsies hi ha l'exhumació de les restes de Franco. En qüestions de memòria històrica els populars ja van deixar entreveure la seva postura quan va saltar la polèmica perquè el Diccionario bibliográfico elogiava la figura de Franco. El PP va defensar "la llibertat" dels historiadors que no el consideren un dictador.

Rajoy va prometre una nova llei de mecenatge i del cinema, i va insinuar la conversió del ministeri de Cultura en una secretaria d'estat dependent de Presidència. L'herència menys amable de l'anterior govern serà la crisi que afecta la cultura: festivals que desapareixen, equipaments faraònics que tanquen i companyies de teatre asfixiades per la morositat dels ajuntaments.

stats