CONCERTACIÓ LABORAL
Crònica 04/11/2011

Sindicats i empresaris fixen les bases del diàleg social fins al 2014

Foment del Treball i els sindicats CCOO i UGT reediten l'Acord Interprofessional que ha de guiar la negociació col·lectiva a Catalunya els pròxims anys. La flexibilitat interna a l'empresa és l'eix principal.

E. Freixa / T. Garganté
2 min
La patronal Foment del Treball i els sindicats CCOO i UGT reediten l'acord per modernitzar la negociació col·lectiva.

Barcelona.Les línies que guiaran el diàleg social els pròxims dos anys giren entorn de més flexibilitat, sempre amb pacte previ amb la part social, per adaptar-se a les necessitats de les empreses, i la introducció de variables com la productivitat i els resultats empresarials a l'hora de fixar els salaris dels treballadors tenint en compte els diferents sectors d'activitat. Patronal i sindicats també han pactat asseure's per pactar una estratègia per combatre l'absentisme.

El president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, van signar ahir un preacord que ara les dues centrals sindicals sotmetran a una votació perquè els afiliats (que són els que hauran de complir el guió a les empreses) el ratifiquin.

L'acord també inclou introduir nous continguts en la negociació col·lectiva com ara la formació i el reconeixement de l'experiència laboral i les competències professionals. Són aspectes àmpliament reclamats pels sindicats, que defensen que la preparació dels treballadors no pot quedar en un segon pla en l'estratègia per sortir de la crisi.

Els agents econòmics i socials van aprofitar el marc de l'acord per demanar de manera unitària al Govern que creï un espai per concertar polítiques industrials amb ells. Ahir mateix, el director general d'Indústria, Joan Sureda, va anunciar que el Govern ultima el pla industrial per als pròxims dos anys. Empreses i sindicats reivindiquen tenir veu en aquesta estratègia després que a través de la llei òmnibus s'hagin suprimit espais de concertació com les meses sectorials.

Menys convenis col·lectius

D'altra banda, la Fundació Sagardoy va presentar ahir un informe en què reclama la figura dels convenis col·lectius com a peça clau en la regulació laboral. El president de l'entitat, Juan Antonio Sagardoy, va afirmar que les negociacions dels convenis es troben "excessivament monetitzades", i que només fixen temes salarials i de jornada.

Segons l'informe, els convenis registrats han caigut des del 2009 un 34%, fet que suposa que queden coberts un 20% menys de treballadors. Aquesta reducció ve donada per la disminució dels convenis d'empresa (-38%). L'estudi assenyala que en moments de crisi com els actuals "és quan s'han d'introduir en els convenis elements diferenciadors com la retribució variable", segons va remarcar el director de programes de formació de la Fundació Sagardoy, Jesús R. Mercader. Els convenis d'empresa només cobreixen el 8% dels treballadors, però són una eina molt important per potenciar els nivells de flexibilitat interns de les companyies.

stats