AJUDES A LA POBRESA
Crònica 18/08/2011

Sindicats i patronal insten el Govern a no reformar el PIRMI

Sònia Sánchez
2 min
Unes 34.000 famílies reben el PIRMI. La revisió  en ple agost ha format cues de perceptors.

Barcelona.El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), òrgan consultiu i d'assessorament del Govern format per sindicats, patronals i experts sectorials, emet avui un dictamen contrari a la reforma en els criteris d'accés a la renda mínima d'inserció (coneguda com a PIRMI), que l'executiu català va aprovar al juliol.

En una reunió convocada d'urgència en ple agost, CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec s'han posat d'acord a demanar al Govern que faci marxa enrere en la modificació del PIRMI, van explicar fonts sindicals. El text no fa referència al procés obert aquest mes per perseguir el frau en aquestes ajudes a la pobresa -tot i que els agents socials també en són crítics- sinó que només valora la reforma aprovada a través de la llei d'acompanyament del pressupost, que endureix els criteris d'accés al PIRMI.

Enduriment de l'accés

Està previst, però, que la concreció de la reforma s'aprovi per decret després del període de vacances. Entre les modificacions que preveu la llei d'acompanyament hi ha la limitació a cinc anys en el cobrament del PIRMI -que fins ara era indefinit-, exceptuant els casos de pobresa molt severa. A més, s'exigirà un mínim de dos anys de residència a Catalunya -que fins ara era d'un any-, i s'exigirà que s'acrediti la residència "permanent".

No obstant, ni UGT ni CCOO veuen cap necessitat de reformular aquesta renda (uns 420 euros), que avui perceben moltes persones que s'han quedat sense feina i sense atur. L'increment d'aquest perfil, per la crisi, és el que ha portat al Govern a revisar l'ajuda per no desvirtuar el seu objectiu inicial, que era lluitar contra l'exclusió social. "Sense cap ingrés hi ha el risc d'acabar també en l'exclusió", argumenta el portaveu d'UGT, Miquel Àngel Escobar. L'únic punt en què es pronostica l'abstenció de la patronal és en la limitació que ha fixat el Govern perquè el PIRMI no pugui superar mai el salari mínim interprofessional (641,4 euros), cosa que ara es dóna en alguns casos perquè es sumen complements a l'ajuda.

stats