REFORMES
Crònica 30/11/2011

Sindicats i patronal estenen la mà a Rajoy

El president electe es reuneix avui amb els agents socials per començar a posar en marxa canvis en el model laboral. Ho farà amb una bona predisposició de sindicats i empresaris i amb l'aval de la CE.

Joan Rusiñol
2 min
AVAL EUROPEU  El vicepresident de la CE, Antonio Tajani, va donar suport ahir a les reformes que vol emprendre Mariano Rajoy.

MADRID.Mà estesa "total" i "sense condicionants". Així arribarà avui a les 5 de la tarda a la seu del PP al carrer Génova de Madrid el líder de la UGT, Cándido Méndez. Al matí, Mariano Rajoy s'haurà entrevistat primer amb el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i després amb el president de la CEOE, Joan Rosell. Conscient que els mercats i els socis europeus comencen a impacientar-se per la falta de decisions en aquest període de transició entre dos governs, el PP ha decidit prémer l'accelerador per aprovar una reforma laboral que permeti crear ocupació encara que el creixement de l'economia sigui molt dèbil. Les parets mestres dels canvis que plantejarà avui són la simplificació de contractes i la flexibilització dels convenis.

Suport europeu

El vicepresident de la Comissió Europea, Antonio Tajani, es va reunir ahir amb Rajoy i, a la sortida, va mostrar-se satisfet per la voluntat del futur president d'emprendre reformes estructurals comptant amb sindicats i empresaris. De fet, va arribar a dir que el que faci en matèria laboral serà "crucial per a tot Europa", si bé va admetre que no havia tret l'aigua clara de les línies que vol impulsar Rajoy.

Tot i així, va subratllar positivament el compromís del PP de reduir el dèficit i controlar el deute, d'internacionalitzar les petites i mitjanes empreses -sobretot mirant a la Xina, Rússia i Llatinoamèrica- i la voluntat d'eliminar traves burocràtiques per al món empresarial.

Curiosament, els principals retrets que van arribar a Rajoy van ser de la patronal. El president de la CEOE, Joan Rosell, molest perquè el PP assegura que si els agents socials no es posen d'acord legislarà pel seu compte, va demanar a Rajoy que deixi de fer "titulars". El president dels empresaris va ser clar: "Canviar la negociació col·lectiva a través d'un decret és no tenir absolutament ni idea de com és la negociació col·lectiva en aquest país". Rosell, però, va donar "tota la confiança del món" al nou govern després d'elogiar l'esperit reformista de Zapatero.

Ahir l'Estat va publicar les últimes dades d'execució pressupostària, que mostren una reducció del dèficit del 17% fins al tancament d'octubre. L'administració central va acabar els deu primers mesos de l'any amb un dèficit del 3,7%. El secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, es va mostrar confiat que l'Estat aconseguirà tancar l'any amb un dèficit inferior al 4,8% i que el conjunt de les administracions no superaran el 6% que imposa Europa. Malgrat tot, va admetre que "no pot posar la mà al foc al cent per cent" que això s'acabi complint.

Des del Partit Popular també van insistir ahir que, quan governin a la Moncloa, compliran els objectius de dèficit "costi el que costi", perquè Espanya "no es pot permetre perdre la credibilitat davant d'Europa", segons va declarar María Dolores de Cospedal, informa Efe.

stats