Crònica 11/02/2012

Sindicats i patronal temen el tràmit parlamentari

Patronal i sindicats creuen que la reforma laboral encara patirà canvis importants durant el tràmit parlamentari. Mentre que els uns temen que la llei se suavitzi, als altres els preocupa que s'endureixi.

àlex Font Manté
2 min
Báñez es reunirà dilluns amb els representants dels treballadors i dels empresaris per explicar-los la reforma amb detall.

BARCELONALa reforma laboral no està tancada. El consell de ministres va aprovar ahir la seva proposta, que ara s'haurà de debatre i votar a les Corts Generals. Gràcies a la seva majoria absoluta, el Partit Popular podria aprovar la reforma exactament com l'ha dissenyat el govern espanyol, però la patronal i els sindicats creuen que Mariano Rajoy preferirà pactar el text amb altres partits abans que imposar les seves tesis. Si això es confirma, la reforma segurament acabarà patint algunes modificacions, que tant els representants dels treballadors com els dels empresaris temen que siguin importants.

La patronal Pimec creu que la proposta del govern espanyol "va en la bona direcció", però tem que durant el tràmit parlamentari s'introdueixin "esmenes que dilueixin moltes de les qüestions anunciades". Pimec va afirmar en un comunicat que la reforma inclou molts punts "importants" que feia temps que reclamaven.

A l'altra banda, la UGT va criticar que la proposta estigui dissenyada per "satisfer els mercats". Josep Maria Álvarez, secretari general del sindicat a Catalunya, va afirmar ahir que la reforma es pot endurir especialment pel que fa a la negociació col·lectiva.

La CEOE aplaudeix

La principal patronal espanyola, la CEOE, va aplaudir ahir l'anunci del consell de ministres: "És un pas imprescindible i substancial en el procés de modernització de la nostra legislació laboral per aproximar-nos a la flexibilitat del nostre entorn". "La reforma és àmplia i profunda", va afirmar l'organització. En canvi, la patronal catalana Foment del Treball es va mostrar més escèptica amb la reforma perquè creu que segueix sense donar resposta "a la situació molt difícil" que viu l'economia.

Les organitzacions d'autònoms estaven més satisfetes per la reforma, que inclourà una deducció de 3.000 euros per als autònoms i petites empreses que contractin menors de 30 anys. De tota manera, una de les principals associacions, l'ATA, va demanar que se'ls permeti utilitzar aquesta deducció en el pagament de les seves quotes a la Seguretat Social.

Els grans sindicats espanyols no van voler opinar ahir i van preferir esperar a avui, que serà quan es podran conèixer tots els detalls de la reforma gràcies al fet que el text complet es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

CiU satisfeta; el PSOE protesta

CiU, un dels partits amb qui el PP podria pactar la reforma, creu que la proposta "està ben orientada", però creu que hauria d'anar acompanyada d'un "pla de xoc contra l'atur", perquè la reforma no generarà ocupació a curt termini.

El Partit Socialista va plantejar que possiblement és il·legal i inconstitucional. "Si hi ha un dret adquirit [la indemnització de 45 dies per any treballat] que es canvia sense raó objectiva és discutible", va afirmar Jesús Caldera, portaveu del PSOE a la comissió de treball. "Crec que atempta contra el principi d'igualtat". Per la seva banda, Esquerra Unida va demanar als ciutadans que protestin al carrer. "És un atac als drets laborals dels treballadors", va dir Cayo Lara, coordinador federal d'IU.

stats