MEDIACIÓ INTERNACIONAL
Crònica 03/04/2012

Síria accepta respectar un alto el foc el 10 d'abril

Nou ultimàtum per a un alto el foc a Síria, aquest cop de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan. La data és el 10 d'abril i, segons va dir ahir Annan al Consell de Seguretat, Síria l'ha acceptat.

Marta Bausells
2 min
Un grup de manifestants protestant contra el president sirià, Baixar al-Assad, a Kafranbel, a la província d'Idlib, aquest diumenge.

BARCELONA.Nou avenç en la pressió internacional contra el règim de Baixar al-Assad, i nou compromís aparent del govern sirià per aturar la violència. Ahir Kofi Annan va exposar el progrés del seu pla de pau davant del Consell de Seguretat, i va marcar la data del 10 d'abril com a termini per a l'alto el foc -en 48 hores- i per a l'inici de la implementació del seu pla de pau. Damasc va respondre que acceptava la data límit, segons va explicar a porta tancada el mateix Annan als quinze membres del Consell, com va confirmar l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Susan Rice.

El pla, de sis punts, exigeix, a més del cessament de les hostilitats, una reforma política dirigida, una retirada dels soldats i l'armament pesant de les ciutats, una pausa diària de dues hores per entregar ajuda humanitària, l'alliberament de presoners i la llibertat de moviments per a la premsa, a més de la garantia de les llibertats de manifestació i associació.

Caldrà veure si aquest cop l'esforç no és tan inútil com tots els intents anteriors i no es repeteix el patró d'ultimàtum, acatament aparent del règim i més repressió. L'experiència anterior "duria a ser escèptics" respecte de la sinceritat del règim sirià, va reconèixer Rice, i va afegir que "les proves són les accions, no les paraules". L'ambaixador de Síria a l'ONU, Baixar Jafari, va confirmar que el govern havia acceptat el termini "de mutu acord" entre el govern i Annan, però amb la condició que l'oposició acceptés la mateixa data. El progrés diplomàtic arriba l'endemà que es reunissin a Istanbul els 83 països que formen els Amics de Síria i acordessin donar "uns dies" a Damasc per respondre a les demandes d'Annan, a més de pactar mesures com nous fons d'ajuda humanitària o el reconeixement com a "representant legítim" de l'oposició el Consell Nacional de Transició. Ahir el diari oficial Al Baath declarava que "[...] la conferència d' Enemics de Síria ha produït només resultats precaris", i va titllar la cimera d'"un altre fracàs".

La violència continua

Però tot i els compromisos del règim amb el pla d'Annan, que ja va acceptar sobre el paper la setmana passada, la repressió no s'atura. Un total de 65 persones van ser assassinades a Síria durant el dia d'ahir segons la xarxa opositora dels Comitès de Coordinació Local, de les quals 40 haurien mort a Homs, 14 a Idlib, sis a Hama i cinc a Alep. També es van registrar detencions d'adversaris al règim a Idlib i explosions a la capital i a Alep.

Mentrestant, el cap del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Jakob Kellenberger, viatjava al tancament d'aquesta edició cap a Damasc per visitar, durant dos dies, les zones més afectades pels enfrontaments i negociar amb representants del règim l'alto el foc diari de dues hores, així com l'accés humanitari als presos polítics arrestats. L'última vegada que la Creu Roja va intentar introduir-se al barri assetjat de Bab Amr, a la ciutat de Homs, el 2 de març, es va trobar que se li va barrar el pas, malgrat que el règim havia accedit a permetre l'entrada d'un comboi de la CICR a la zona.

stats