Crònica 21/05/2011

Almenys 44 morts en una nova jornada de protestes contra el règim sirià

Baixar al-Assad va respondre ahir amb els tancs i una repressió brutal a les demandes de reformes del seu poble i de Barack Obama. Després de nou setmanes de protestes, Damasc s'aixeca contra el règim.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Síria desafia amb més sang les advertències dels EUA

No serveixen de res els ultimàtums per al president sirià Baixar al-Assad i el seu entorn més pròxim. Després de les dures paraules de dijous del president dels Estats Units contra el règim, els tancs van tornar a sortir ahir al carrer a les principals ciutats de protesta i van reprimir les manifestacions amb foc real. "Lidera la transició o aparta't del camí", va dir Obama a Al-Assad durant el seu discurs al món àrab, però sembla que justament posar-se pel mig de les protestes, arrestar i esquitxar sang és el que agrada més a la minoria sunnita que governa el país des de fa més de quaranta anys.

Almenys 44 manifestants van morir ahir, divendres de pregària en diferents ciutats del país. Entre ells, dos adolescents i un nen de 10 anys, segons organitzacions pro drets humans. Després de nou setmanes consecutives de presència al carrer, sembla que la revolta es consolida i pren una volada especial a Damasc, que s'havia mantingut relativament al marge fins ara.

Milers de persones es van manifestar també a la ciutat costanera de Banias, d'on s'havien retirat les tropes del règim aquesta setmana després d'haver reprimit molt durament qualsevol ànim de protesta. Un dels barris d'Homs, una ciutat al centre del país i gran epicentre de la revolta, va alçar banderes sirianes anteriors al govern del partit Baas. "Hem aixecat el nostre nou senyal d'identitat al damunt de l'edifici del govern -deia un veí per telèfon a The New York Times- . No volem tenir res a veure amb aquest règim. No acceptarem cap de les propostes que ens facin". A Abu Kamal, una ciutat a prop de la frontera amb l'Iraq, un resident va dir que els manifestants havien cremat l'ajuntament i alliberat tots els presos.

La revolta, tot i no arribar al calibre de la força de Tunísia i Egipte, amenaça un govern que ha avançat molt poques reformes. En una entrevista a un diari sirà, Al-Assad va assegurar que tenen "el convenciment que això està arribant al final". Però el cert és que segons els testimonis de diferents ciutats del país, cada dia que passa les protestes estan més ben organitzades. "Els joves al carrer no tenen líder nacionals", deia Anas, una jove activista de 28 anys des d'un dels barris de la perifèria de Damasc, "s'organitzen pel seu compte des de les seves ciutats o pobles".

L'orella atenta del règim

Des de fa nou setmanes, els mitjans informem de la situació a Síria a partir de testimonis telefònics i suposicions. Escriure des de dins del país és molt perillós perquè les orelles del règim no entenen d'idiomes. Un simple correu amb quatre ratlles en català i un arxiu adjunt amb una crònica pot ser suficient per arrestar una persona durant deu hores. O bé una crítica al govern d'Al-Assad d'un sirià a un altre a Barcelona pot provocar que es detingui la persona un cop arriba al país, segons ha pogut saber l'ARA. Per aquest motiu els testimonis que recollim són persones anònimes que volen donar a conèixer, per exemple, les fosses comunes que han començat a aparèixer a Daraa, el primer focus de protestes.

Els Estats Units van presentar sancions contra el president sirià aquesta setmana i França anunciava ahir que desitja que la Unió Europea faci el mateix dilluns durant la reunió de ministres d'Exteriors. Però, tal com s'ha vist, Síria no és Líbia, i l'estabilitat a la zona -ara en ple debat sobre les fronteres d'Israel- de moment sobrepassa l'estimació de més de 750 morts des de l'inici de la revolta.

stats