REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 24/01/2012

Síria desautoritza la Lliga Àrab i l'acusa de conspirar

Ara
2 min
Funeral ahir per agents de l'ordre del règim víctimes de la violència.

BARCELONA.El règim sirià va qualificar ahir de "conspiració" la crida de la Lliga Àrab al president Baixar al-Assad per tal que deixi el seu càrrec i es formi un govern d'unitat nacional que acabi amb la revolta que viu el país des de fa deu mesos. "Rebutgem la crida de la Lliga Àrab i la considerem una violació de la sobirania nacional i una interferència flagrant en afers interns", va assegurar ahir una font governamental a Damasc citada per l'agència oficial del règim.

El pla que la Lliga Àrab va donar a conèixer diumenge a la nit preveu que Al-Assad transfereixi el seu poder al vicepresident com a primer pas per formar un govern d'unitat nacional que porti el país a unes eleccions lliures. El full de ruta es va adoptar amb l'oposició del Líban, que ahir va qualificar la iniciativa de "desequilibrada", ja que no té en compte, segons Beirut, "la violència exercida pels opositors a Al-Assad".

Ahir el cap de la missió dels observadors de la Lliga Àrab a Síria, el general sudanès implicat en el genocidi de Darfur Mohamed al-Dabi, va assegurar que els episodis de confrontació "han anat a la baixa l'últim mes". "Després de l'arribada de la missió -va assegurar ahir Dabi- la intensitat de la violència ha disminuït". Una apreciació que contrasta amb les denúncies dels opositors sirians, que asseguren que almenys 600 persones han mort des de final d'any.

Més sancions de la UE

La Unió Europea va imposar ahir noves sancions contra el règim de Damasc com a mesura de pressió per aturar la violència. Els ministres d'Afers Estrangers dels Vint-i-set van afegir vint-i-dues persones i vuit entitats a la seva particular llista negra, en què figuren els que tenen vetat l'accés als països europeus.

stats