DESPRÉS DEL TERRATRÈMOL
Crònica 15/05/2011

Sis de cada deu edificis de Llorca ja són habitables

Després que tots els immobles de Llorca s'han revisat, el 60% són habitables i el 12% tenen danys estructurals. Els campaments segueixen plens; la majoria són immigrants que no tenen on anar.

Marta Bausells
3 min
Divendres a la nit unes 2.700 persones van dormir als campaments. El 80% eren immigrants que no poden tornar a casa.

Barcelona.A poc a poc, els edificis de Llorca van passant del gomet groc al de color verd, que indica que estan en condicions de ser habitats. Després de les primeres xifres de la revisió parcial dels edificis afectats, ahir ja s'havien inspeccionat el 100% dels immobles del municipi, un total de 4.118, gràcies a un gran desplegament -26 equips d'arquitectes i enginyers, amb més de 200 tècnics vinguts de tota la comunitat i de Madrid i Sevilla-. Vistos tots, el 60% dels immobles -2.471- van ser declarats habitables per l'equip d'avaluació coordinat per la Conselleria d'Obres Públiques de Múrcia i l'Ajuntament de Llorca.

El 28% -1.153 edificis- van ser marcats en groc, color que indica que s'han de reparar abans de poder ser ocupats, però els veïns hi poden accedir momentàniament a recollir el que necessitin. El 12% -494- van ser marcats amb vermell perquè tenen danys estructurals, i l'accés hi és prohibit -aquests es revisaran una segona vegada.

La tasca dels tècnics se centra a recuperar habitatges i comerços, amb l'objectiu que el màxim d'edificis possible passi del codi groc al verd perquè les famílies puguin tornar a casa i els comerços puguin obrir aviat, ja que la gran majoria continuen tancats. Mentrestant, equips especialitzats de bombers i militars fan feines de desenrunament i apuntalament de les construccions més afectades.

El patrimoni de la ciutat també preocupa: les tretze esglésies que hi ha estan tancades, igual que el castell del segle X que corona la ciutat. Una comissió de més de 100 tècnics experts en restauració treballa des de dimecres per recuperar-los.

Mentrestant, milers de llorquins encara no poden tornar a casa, i molts dels que podrien encara tenen por de les rèpliques. La majoria han marxat a cases de familiars o segones residències en municipis pròxims. Però no tots s'ho poden permetre: unes 2.700 persones van dormir la nit de divendres a dissabte als campaments habilitats a la ciutat pels serveis d'emergències -el president murcià, Ramón Luis Valcárcel, es preguntava ahir com podia ser que s'haguessin repartit 15.000 mantes-. Alguns es van espantar per una rèplica de 2,4 graus a l'escala de Richter als volts de les tres de la matinada-una de les moltes que hi ha hagut des de dimecres, tot i que la majoria passen inadvertides-. Altres ciutadans van optar per dormir en cotxes o parcs.

Atenció als immigrants

El terratrèmol va afectar sobretot els barris més populars, on hi ha majoritàriament població immigrant que treballa en l'agricultura a camps pròxims. Ells són els que ho tenen pitjor, ja que l'únic que tenien a la zona era el nucli familiar. Representen el 80% dels que van dormir als campaments la nit de divendres, i durant el dia molts deambulen pels carrers sense saber on anar. Els consulats de Bolívia, l'Equador i el Perú van instal·lar oficines mòbils a un dels campaments per atendre els seus ciutadans.

Les que també van muntar seus de campanya van ser les asseguradores i les entitats bancàries. Establertes en cotxes i carpes, les primeres atenien cues d'afectats i intentaven agilitzar la tramitació d'unes indemnitzacions que superaran els 36 milions d'euros, segons càlculs del Consorci de Compensació d'Assegurances. Alguns bancs, davant la impossibilitat de treure diners dels caixers automàtics, van convertir furgonetes en caixers mòbils.

L'Ajuntament i la confederació comarcal d'empresaris han constituït una comissió per estudiar la possibilitat de reallotjar temporalment persones en habitatges buits gestionats per les constructores i immobiliàries. Quatre famílies del barri de La Viña, el més perjudicat pel sisme, van ser ahir els primers reallotjats, i de moment viuran en pisos d'una urbanització, cedits temporalment per la promotora.

Ahir, a més, van entrar en vigor les ajudes per als afectats aprovades d'urgència al consell de ministres de divendres. D'altra banda, només 17 dels 293 ferits pel terratrèmol encara estan ingressats a l'hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia.

Valcárcel va instar ahir els veïns de Llorca que tinguessin les cases marcades en verd que les ocupessin "com més aviat millor" per evitar que els campaments acabessin sent de "refugiats". Al tancament d'aquesta edició, però, Llorca encarava la quarta nit consecutiva amb exactament aquesta sensació.

stats