LA TRANSFORMACIÓ DE LA CAIXA
Crònica 12/05/2011

Slim, l'home més ric del món, ja és soci de referència de Caixabank

Els accionistes de Criteria aproven avui la seva transformació en Caixabank. El projecte de La Caixa té el suport de Carlos Slim, que va comunicar ahir a la CNMV la compra de 900.000 títols del hòlding.

Ariadna Carbonell
2 min
Carlos Slim ha apostat pel projecte de La Caixa amb la compra d'accions de Criteria. A la foto, durant una conferència a Honduras.

Barcelona.No som davant de l'adquisició d'una gran participació accionarial, però sí que es produeix en un moment significatiu: avui la junta d'accionistes de Criteria acorda la seva transformació en Caixabank. El magnat mexicà Carlos Slim va comunicar ahir a la CNMV la compra de 900.000 accions del hòlding de participades de La Caixa a través d'una de les seves societats, Inmobiliaria Carso, per un import de 4,5 milions d'euros. Amb aquesta adquisició, Slim es va convertir en un dels principal accionistes de Criteria -propietat de La Caixa en un 80%-, amb un capital d'un 0,027%.

A Slim els plans de la primera entitat catalana no li vénen de nou. L'home més ric del món segons la revista Forbes és conseller de Criteria des de fa un any, d'aquí que estigui al corrent del procés de transformació que s'ha estat gestant a La Caixa. Però les connexions de l'empresari mexicà amb l'entitat que presideix Isidre Fainé van iniciar-se abans, el 2008, quan Criteria va obtenir el 20% d'Inbursa, el braç financer de l'imperi Slim.

La notícia de l'entrada de l'home més ric del món a l'accionariat de Caixabank va ser ben rebuda pels inversors de Criteria. Els títols del hòlding van tancar la sessió d'ahir amb una pujada d'un 1,83%, fins a 5,060 euros per acció. El magnat mexicà va comprar la participació en tres trams de 300.000 accions cada un, a un preu de 5,02 euros el primer, 5 euros el segon i 4,96 euros el tercer.

Els accionistes de Criteria rubriquen avui els plans de la matriu, que preveu tenir llest al juliol el traspàs dels seus actius i passius financers al hòlding cotitzat, que passarà a anomenar-se Caixabank i que mantindrà les participacions financeres i les de Telefónica i Repsol. La resta de paquets accionarials de l'entitat catalana -Gas Natural, Abertis, Port Aventura- seran segregats a una altra societat que no serà a la borsa. La Caixa tindrà inicialment un 80% de Caixabank, que reduirà al 70% un cop tanqui una emissió prevista de bons convertibles en accions per valor de 2.000 milions.

Carlos Slim va començar el seu imperi empresarial a la Inmobiliaria Carso. Durant els anys 80 va comprar diverses companyies a Mèxic, però va ser als 90 quan el seu grup va convertir-se en el principal accionista de Telmex, la companyia de telefonia mexicana. La seva fortuna, de 51.000 milions d'euros segons Forbes , es considera la més gran del món. És una posició que Slim es diputa cada any amb Bill Gates i Warren Buffet.

stats