CAMÍ DE LES MUNICIPALS Crònica
Crònica 06/03/2011

Socialistes tossuts contra la tendència

Ferran Casas
3 min
Montilla i Hereu es van retrobar ahir al consell nacional després de les primàries que  van enfrontar aquest últim, que no va obtenir suport explícit de la direcció, amb Tura.

El PSC i el PSOE havien convocat ahir els respectius comitè federal i consell nacional. Sengles òrgans es reunien amb un objectiu comú i de tràmit: aprovar les llistes del 22 de maig. Encara que amb perspectives diferents, Montilla i Zapatero (l'un a l'oposició i en retirada de la primera línia i l'altre encara al govern i amagant amb seguir o anar-se'n a casa) no van obviar una preocupació comuna: que els socialistes siguin d'aquí uns mesos víctimes de les enquestes i del profund desànim que s'ha apoderat del seu electorat.

Montilla es va afanyar a destacar, per activa i per passiva, que no tenen res a veure les eleccions del 22 de maig amb les del 28 de novembre i va intentar insuflar cert optimisme als seus amb l'argument que no seran una segona volta d'unes autonòmiques que, amb comoditat extrema, van permetre a CiU tornar al Govern. Des de Madrid, Zapatero atacava amb duresa el PP, que busca fer del 22 de maig la primera volta de les generals, "per no tenir projecte" i basar l'oferta municipal i autonòmica en els atacs al seu executiu, noquejat als sondejos d'opinió. "Sabem guanyar el PP i les enquestes", va proclamar.

El primer secretari del PSC va repartir una bona ració de crítiques al Govern, en la línia del que aquests últims dies (i de nou ahir mateix) demanen els alcaldes socialistes, espantats com estan que l'onada convergent els aparti d'alcaldies que, com les del cinturó de Barcelona, han ocupat durant dècades sense gaires angúnies electorals.

Montilla va assegurar que CiU ho va donar tot per ser al Govern però que ara el projecte no és clar i que es val de la crisi com a "excusa perfecta" per aplicar sense manies "l'agenda neoliberal de CDC per desmuntar l'estat del benestar". D'Unió no en va dir ni piu.

El primer secretari dels socialistes catalans va donar a entendre que a la campanya que dirigiran José Zaragoza -a nivell organitzatiu- i el reforçat Jordi Hereu -a nivell polític- es defensaran els ajuntaments com a garantia dels serveis públics i socials. Serà l'eix bàsic enfront d'un govern d'Artur Mas "que exagera intencionadament la situació econòmica per retallar" i que serà mostrat com un executiu sense ànima i enemic de les conquestes socials.

L'engany de Mas en campanya

El primer secretari va insistir en la idea que CiU i Mas, que sempre van dir que les retallades no afectarien els serveis socials bàsics, han "enganyat" la ciutadania. Una cosa que, segons ell, mai ha fet el PSC, legitimat ara per reivindicar que la sortida a la crisi no vindrà de "la dreta" que atia la "desconfiança" i va del bracet del PP.

A diferència de l'últim consell nacional, quan, en un ambient tens després de la derrota, Montilla es va aferrar a l'autocrítica per evitar la bronca, ahir va tenir un to més dur que no va evitar admetre la conjuntura adversa. "La nostra força municipalista està en dubte i no estem en el millor moment nacional, però les municipals són una altra cosa i no només pesarà la marca del PSC, sinó també els alcaldes".

Montilla demanava optimisme i separar eleccions. En això l'estratègia és ben diferent de la de Zapatero, que va assegurar que en "la marca PSOE" hi ha la garantia de l'èxit malgrat que les sigles del partit s'han amagat als espots de precampanya que ja han llançat, per exemple, els candidats a l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid, Jaime Lissavetzky i Tomás Gómez. Zapatero va recordar els "grans serveis a la democràcia" del seu partit. Montilla serà, en canvi, comprensiu i, serveis a la democràcia a banda, intentarà seguir-la encarnant al món local. Pinten bastos.

stats