CORRUPCIÓ CAS PALAU
Crònica 07/01/2011

Solaz marxa sense resoldre el vincle entre CDC i Millet

Juli Solaz, instructor del cas Palau, força criticat per lent i tou, ho deixa. Solaz marxa sense resoldre si hi ha hagut finançament irregular de CDC a través del Palau, tot i que encara podria obrir una investigació.

L. Espín / S. González
5 min
CDC, PI

BarcelonaDesprés d'haver estat acusat d'instruir el cas Millet amb una lentitud extrema i de tenir poca mà dura, el magistrat Juli Solaz ha decidit canviar el seu jutjat d'instrucció, que ocupa des de fa més d'una dècada, i emigrar a l'emblemàtic Palau de Justícia. El jutge ha sol·licitat una plaça de magistrat a l'Audiència de Barcelona. Falta veure si marxarà deixant el cas de l'espoli del Palau de la Música tancat. El canvi pot afectar sobretot el nou Govern de CiU, segons si el jutge obre, abans de fer les maletes, una investigació separada sobre el presumpte finançament irregular de CDC. En tot cas, no serà Solaz qui aclarirà els vincles entre el partit que lidera Artur Mas i Fèlix Millet.

1.

Per què marxa Juli Solaz i qui el substituirà?

Un dels motius que ha fet constar a la seva demanda per anar a l'Audiència provincial és l'antiguitat. Altres motius podrien ser la pressió social a què ha estat sotmès des que va assumir el cas Millet. Un cop sigui efectiu el nou destí de Solaz, el jutjat número 30 de Barcelona serà ocupat per un jutge substitut fins que el Consell General del Poder Judicial no concursi la plaça per a un jutge titular.

2.

Quines pressions ha rebut?

La fiscalia, l'Agència Tributària, la judicatura i la mateixa societat han exercit una pressió indiscutible sobre la tasca del jutge Solaz. El ministeri fiscal va demanar la imputació tant de Millet com de Montull pel cas Palau i regularment ha exigit compareixences de tots dos. També va demanar les imputacions de l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, per presumpte finançament il·legal del partit, i del secretari d'immigració de CiU, Àngel Colom, per la dubtosa procedència dels diners que va demanar a Millet per saldar els deutes de l'extint PI, una petició a la qual es va sumar, en plena campanya electoral, el consorci del Palau de la Música, integrat per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el ministeri de Cultura.

Però, més enllà d'aquestes peticions d'imputació, que formen part de la seva tasca, la màxima pressió que la fiscalia va exercir sobre Solaz es va materialitzar el 22 d'octubre del 2009, quan la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, va anunciar en roda de premsa -una fórmula mai utilitzada per la institució- que presentaria un recurs contra la decisió del jutge perquè no estava d'acord en deixar en llibertat Millet i Montull. L'informe de l'Agència Tributària, publicat al mes d'agost, també apuntava que Osàcar era l'intermediari que canalitzava els diners del Palau cap a les finances de CDC i la fundació Trias Fargas -ara CatDem-. Però les crítiques que probablement més li han dolgut a Solaz han estat la dels seus companys de professió. Fins i tot el magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal i Maria Sanahuja van ser expedientats per haver censurat el jutge Solaz.

3.

Com han intentat influir els partits en la seva tasca?

El dictamen de la comissió d'investigació sobre el cas Palau que es va dur a terme al Parlament al juny i al juliol a petició tant del tripartit com del PP va ser una llosa més per Solaz. La resolució apuntava que hi havia indicis de finançament irregular de CDC, una conclusió que el tripartit ha insistit a recordar, sobretot a la campanya electoral, per empènyer el jutge a obrir una peça separada del cas per investigar aquesta presumpta irregularitat en les finances de Convergència.

4.

Té la instrucció acabada?

Segons ha pogut saber el diari ARA, el jutge podria tenir pràcticament enllestida la instrucció de l'espoli del Palau de la Música. En tot cas, Solaz podria demanar al Consell General del Poder Judicial no ocupar la nova plaça de magistrat fins no haver finalitzat la investigació. Es tracta d'un mecanisme excepcional, ja que un cop publicat el seu nomenament es disposa de 8 dies per ocupar la nova destinació. D'altra banda, encara és una incògnita si decidirà desglossar la causa sobre possibles pagaments irregulars de CDC mitjançant la fundació del Palau de la Música. Suposadament, aquests presumptes cobraments irregulars es van derivar de l'adjudicació de les obres públiques de la línia 9 del metro i de la Ciutat de la Justícia a la constructora Ferrovial durant els darrers anys del Govern de Jordi Pujol.

5.

Per què va trigar a citar a declarar Millet i Montull?

Van passar més de dos mesos des de l'entrada dels Mossos al Palau de la Música, el juliol de 2009, fins a la declaració de Millet i la seva mà, Jordi Montull, davant del jutge. Els motius, segons fonts judicials, van ser: gran complexitat de la causa i manca d'anàlisi profunda de la documentació incautada. En el decurs d'aquests mesos, ambdós imputats es van declarar autors confessos de la desviació de 3,3 milions d'euros en benefici personal. En canvi, l'auditoria que va encarregar el Palau, xifra en 35 milions d'euros el desviament de l'entitat.

6.

Per què no va decretar presó preventiva?

Va decretar llibertat amb càrrecs per a l'expresident del Palau i l'exdirector financer, acusats d'apropiació indeguda i falsetat documental, al considerar que no existia risc de fuga i de destrucció de proves. Anteriorment, la legislació permetia motivar la presó preventiva per alarma social, extrem que actualment ja no es preveu. Una altra motivació diferent va ser la que va portar a la titular del jutjat número 10 de Barcelona a empresonar-los preventivament pel cas de l'Hotel Palau. La jutgessa, que porta el cas des del 10 de juny per possibles irregularitats en la requalificació d'un terreny proper a la institució cultural per construir un hotel de luxe, els va mantenir a la presó durant 13 dies. La justificació: evitar la destrucció de proves i la pressió a testimonis.

7.

La marxa de Solaz com pot afectar la investigació?

Un nou jutge haurà de tancar la causa i decidir si investiga separadament el presumpte finançament de CDC, si Solaz no ho fa abans de marxar. Si aquests extrems es compleixen, els principals imputats, Fèlix Millet i Jordi Montull hauran d'esperar més temps per saber quants anys hauran de passar a la presó.

8.

Quin impacte pot tenir el canvi de jutge sobre CDC?

Solaz ha estat molt criticat per la seva lentitud i la seva poca duresa a l'hora d'instruir el cas. Si el deixa tancat i no obre una peça separada per investigar el presumpte finançament irregular de CDC, el partit que lidera Artur Mas podrà respirar tranquil durant almenys un temps, a l'espera de saber si les parts presenten un recurs. Si, al contrari, abans de marxar decideix desglossar la investigació, tot quedarà en mans del proper jutge, que fàcilment superarà Solaz en mà dura.

9.

Què passa amb l'Hotel Palau?

La investigació sobre presumptes irregularitats en la requalificació dels terrenys on s'havia de construir un hotel de luxe al costat del Palau encara està oberta. Abans del període nadalenc, la que va ser regidora del districte de Ciutat Vella, Itziar González, va tornar a declarar i va reconèixer discrepàncies amb càrrecs de l'Ajuntament de Barcelona, com el primer tinent d'alcalde, Ramon García-Bragado, imputat en la causa. González va negar, però, haver rebut pressions d'alts càrrecs, segons van indicar fonts judicials. En canvi, Montull va reconèixer que estaven disposats a demanar una comissió a l'empresa encarregada de la construcció de l'immoble.

10.

En quina situació es troba l'Orfeó Català-Palau de la Música?

Actualment, la màxima responsable de l'entitat és Mariona Carulla, després de ser escollida presidenta al novembre. El director general de l'entitat, Joan Llinares, va decidir deixar el càrrec a principis de desembre perquè, segons va dir, ja havia ajudat a aclarir tot el que havia passat. En aquest sentit, va remarcar que marxava del Palau amb el convenciment que se sabia tot i que "els assumptes pendents estan més relacionats amb la gestió que amb obrir camins nous."

stats