EL NOU PARLAMENT
Crònica 18/12/2010

Rivera busca la via per no coincidir amb Laporta al mixt

R. Tugas / O. March
2 min
El diputat Laporta ja va assistir dijous al Parlament.

BarcelonaLa nit electoral ja se sabia que un grup mixt compartit per dos partits antagònics com Solidaritat Catalana (SI) i Ciutadans (C's) no seria fàcil de gestionar, però el partit de Rivera té clar que no vol ni intentar-ho. Per evitar la situació, els últims dies ha demanat el suport de la resta de formacions del Parlament i ara mateix totes les possibilitats estan damunt la taula.

Els espanyolistes han centrat els esforços en el PSC i el PP, a qui haurien sol·licitat la cessió de dos diputats per arribar als cinc necessaris per tenir grup propi. Tot i això, sembla que socialistes i populars no estarien disposats a fer aquesta cessió. Una possibilitat que resta oberta és que sigui precisament C's qui cedeixi un escó a SI perquè aquest tingui dret a un grup propi i la formació de Rivera es quedi sola al mixt.

Segons el reglament de la cambra catalana, si finalment coincidissin, les dues forces haurien de negociar un acord per repartir-se els temps d'intervenció, les comissions de treball o els ingressos del grup. De no arribar a un pacte, hauria de ser la mesa del Parlament qui imposés les condicions.

Fonts de C's asseguren que el que els incomoda és no tenir prou "visibilitat" si són el partit petit del mixt o que SI pugui impulsar lleis en nom del grup conjunt, com la de la independència de Catalunya, allunyades del seu ideari.

Un nou reglament en procés Sigui com sigui, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va explicar ahir que la mesa de la cambra i la junta de portaveus va decidir estudiar una modificació del reglament que garanteixi que SI i C's puguin funcionar de manera independent. De la mateixa manera va determinar que els portaveus dels dos partits disposin de 15 minuts cadascun en el debat d'investidura de dilluns. Ho va justificar pel fet que, tot i que SI disposa d'un diputat més, C's va rebre 3.500 vots més a les eleccions. La formació de Laporta no descarta anar als tribunals per forçar una rectificació.

stats