Crònica 28/02/2011

Solidaritat es presentarà en solitari a Barcelona

L'assemblea de Barcelona de SI va acordar amb el 77,5% dels vots favorables constituir una candidatura a l'Ajuntament Barcelona que d'entrada es farà "en solitari", en paraules textuals d'Uriel Bertran.

Pere Martí
2 min
Uriel Bertran va saludar ahir els integrants de les meses que van recollir els vots.

Barcelona.Solidaritat per la Independència serà a la cursa de les municipals de Barcelona. Així ho van acordar els seus adherits en una assemblea a la qual significativament no va assistir Joan Laporta, el teòric líder de la formació. Dels 142 assistents, el 77,5% va votar a favor de fer una llista, el 19% en contra i el 5% es va abstenir. A partir d'ara, Solidaritat obrirà un procés de primàries per escollir el candidat a l'alcaldia i la resta de membres de la llista en un procés que s'allargarà fins al mes de març.

L'objectiu de la candidatura serà convertir Barcelona "en la capital del futur Estat català" i fer que deixi de ser "la segona ciutat d'Espanya", segons va explicar Uriel Bertran, que va admetre que aquest procés l'inicien "en solitari" perquè la CUP ha rebutjat fer una coalició i perquè la proposta de fer una candidatura unitària amb ERC encapçalada per un independent no ha prosperat. Esquerra ja ha escollit Jordi Portabella com a cap de llista i ha pactat cedir el quart lloc de la candidatura a Reagrupament. Amb tot, el secretari general de SI va explicar que estan mantenint converses amb grups com Catalunya Acció i altres col·lectius, tot i que no va precisar quins.

El refredament de Laporta

De tota manera, algunes fonts de la direcció de Solidaritat reconeixen que Joan Laporta manté encara converses amb Portabella per mirar d'arribar a algun acord, però les situen en l'àmbit "personal", no en nom del partit. Laporta ja no té cap càrrec orgànic al si de Solidaritat i en els últims mesos s'han refredat les seves relacions amb Bertran i López Tena, amb qui comparteix grup parlamentari. Al congrés constituent de Solidaritat Independentista, celebrat a Manresa el cap de setmana passat, Laporta només va comparèixer a la tarda, per fer el discurs de cloenda, i els últims dies ha recordat que, com que Solidaritat ha deixat de ser una coalició per convertir-se en un partit, ell s'ha de centrar en Democràcia Catalana, la formació que ell mateix va fundar.

En roda de premsa, Bertran va admetre que la decisió presa ahir "no afecta" Laporta i va subratllar que ara l'objectiu de Solidaritat és superar la barrera del 5% dels electors, cosa que li permetria obtenir dos regidors al consistori barceloní. "Si en quatre mesos vam aconseguir entrar al Parlament, també podem fer-ho a l'Ajuntament de Barcelona", va assegurar Bertran. Altres adherits van expressar dubtes a l'assemblea perquè "era massa aviat" per afrontar la cursa municipal de Barcelona i no hi havia temps de fer-ho amb "garanties".

stats