LA CRISI NUCLEAR
Crònica 19/03/2011

Solució Txernòbil per a Fukushima

Als esforços per aturar el sobreescalfament de la nuclear de Fukushima, afectada per diverses explosions i incendis, es va afegir ahir la possibilitat de cobrir-la amb ciment i sorra per frenar la crisi.

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
Sol enmig de la runa Un supervivent del terratrèmol camina entre la runa a la ciutat de Rikuzentakata, al nord-est del litoral del Japó,  la zona on el terratrèmol i el tsunami posterior van sacsejar amb més violència la població.

Enmig de les feines de les autoritats japoneses per refredar els reactors de la central nuclear de Fukushima Daiichi, greument malmesa pel terratrèmol i el posterior tsunami de l'11 de març, una altra opció va emergir ahir per intentar pal·liar la pitjor crisi nuclear després de l'accident nuclear de Txernòbil. La companyia que gestiona la planta japonesa, Tokyo Electric Power Co (Tepco), va admetre per primer cop després de la catàstrofe que hi ha un últim recurs: cobrir la central nuclear amb sorra i ciment per prevenir els efectes de les emissions de radiació. Es tracta precisament del mètode que es va fer servir per segellar les filtracions de la planta ucraïnesa després del desastre del 1986.

Però Tepco manté la confiança de solucionar la crisi a través de la connexió de cables elèctrics a dos reactors de la central nuclear per restablir-hi així el subministrament d'electricitat. Això permetria aconseguir bombar aigua de mar a un ritme més elevat i abaixar la temperatura de les barres de combustible dels reactors. "No és impossible revestir els reactors amb ciment. Però la nostra prioritat ara mateix és intentar refredar-los primer", va explicar ahir un responsable de la companyia elèctrica nipona en una roda de premsa. Una opinió compartida pels responsables de l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa. "Aquesta solució la tenim al pensament, però estem centrats a refredar els reactors", va dir Hidehiko Hishiyama, portaveu d'aquest organisme.

En la mateixa línia es va expressar l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA). Segons aquest organisme, l'opció de cobrir la central no és una prioritat.

El nivell d'alerta passa de 4 a 5

El mateix dia que Tepco va expressar la possibilitat de cobrir Fukushima Daiichi, l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa va incrementar un grau (de 4 a 5) el nivell de gravetat de la situació a la planta després de considerar que s'havia produït "una filtració de radiació continuada". Aquest barem el fixa l'Escala Internacional d'Accidents Nuclears (que va del nivell 0 al 7), i el nivell 5 designa un accident amb risc fora del lloc dels fets. Aquest nivell és el mateix a què va arribar l'accident a la central nuclear nord-americana de Three Mile Island, que es va produir el 1979. La catàstrofe de Txernòbil es va situar al nivell 7.

Aquest increment de l'alerta es va produir ahir, tot i que les mesures de radioactivitat van mostrar un lleuger descens en comparació als nivells que es van registrar dijous. A més, l'OIEA va informar que la situació a Fukushima Daiichi continua sent "molt seriosa", tot i que no hi ha hagut un "empitjorament destacat" des dels últims informes d'aquest organisme.

La situació als reactors

Els esforços per redreçar la situació a la central nuclear afectada pel terratrèmol es van centrar a acabar de connectar un cable elèctric al reactor 2 de la planta. Tepco va confirmar que s'hi pot fer arribar electricitat, cosa que ha de permetre tornar a posar en marxa les bombes que injecten aigua als reactors. El següent pas ha de ser comprovar que els equips energètics funcionen i no estan malmesos, abans de repetir l'operació als reactors 1, 3 i 4.

Paral·lelament, efectius de l'exèrcit japonès i personal de l'empresa Tepco van continuar transportant aigua de mar al reactor 3, el més afectat per l'accident. Segons el govern nipó, les 50 tones d'aigua que s'hi van abocar ahir podien haver arribat a la piscina que serveix per protegir el combustible que hi ha en aquest dispositiu.

stats