Crònica 16/03/2011

Sortu assegura que la seva legalització "accelerarà" la fi d'ETA

D. Gómez
2 min

Bilbao.La legalització de Sortu "accelerarà" la desaparició d'ETA, ja que els seus estatuts suposen "l'estrangulació definitiva de qualsevol espai social i polític" per a aquells que practiquen la violència. Aquests són els eixos vertebradors de les al·legacions que va presentar ahir el nou partit de l'esquerra abertzale davant les demandes interposades per l'Advocacia i la Fiscalia General de l'Estat perquè es prohibís la seva inscripció al registre de formacions polítiques en considerar-la una continuació de la il·legalitzada Batasuna.

El document amb les al·legacions de Sortu ha estat redactat pels advocats Íñigo Iruin i Adolfo Araiz. La sala especial del 61 del Tribunal Suprem, la que ha de decidir segons la llei de partits el futur de Sortu, es va reunir amb anterioritat per acumular les demandes de l'Advocacia de l'Estat i de la Fiscalia i per nomenar ponent de la sentència Carlos Lesmas, magistrat de la sala contenciosa administrativa i recentment incorporat al Suprem.

Mentrestant, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va afirmar que, segons el govern espanyol, hi ha bastants elements per acreditar, tal com exigeix la llei, que Sortu és "una seqüela, una derivada i una successió" d'un partit que va ser il·legalitzat, Batasuna. "Si això s'acredita, no pot ser inscrit al registre de partits", va assegurar el ministre de Justícia.

Eguiguren encén el PSOE

Sortu també va ser el fil conductor d'un conflicte que es va encetar ahir al PSOE arran d'un article crític al diari El País en què el president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren, recriminava al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que hagi optat "per no molestar la dreta per falta de valentia" amb la legalització del partit. Ja fa un any que Eguiguren va iniciar el seu particular camí crític amb l'estratègia basca que segueix el govern espanyol. Però fins que ahir va sortir en defensa de legalitzar Sortu i carregar contra Zapatero, les seves crítiques s'havien assumit amb paciència i resignació al partit. "Són coses d'en Jesús", deia la majoria, confiada que darrere Eguiguren només hi és ell mateix.

Les afirmacions van irritar el PSOE, que va fer sortir dos ministres -Ramón Jáuregui i José Blanco- per rebutjar que l'executiu espanyol sigui poc valent amb el conflicte basc. Fins i tot el PSE se'n va desmarcar en un comunicat, en què va deixar clar que només comparteix les crítiques al PP. Al govern basc del PSE tampoc li va fer cap gràcia l'article d'Eguiguren perquè, segons la seva portaveu, Idoia Mendia, "embolicar-se en aquests debats només afavoreix ETA". Tot plegat, una "cerimònia de la confusió entre PSOE i PSE", a criteri del PNB.

stats