PROCÉS DE PAU A EUSKADI
Crònica 11/03/2011

Sortu rebutja el pla d'ETA contra Patxi López

Núria Martínez
2 min

BARCELONA.Sortu, la nova formació abertzale a l'espera de ser legalitzada, va rebutjar ahir de nou qualsevol acte de violència d'ETA (consumat o pensat) com li exigeixen el PP, el PSOE i tot l'aparell de l'Estat. Els abertzales van emetre un comunicat rebutjant el pla de la banda armada d'atemptar contra el lehendakari, Patxi López, del PSE, així com els últims actes de kale borroka .

El partit abertzale va assegurar que "el rebuig a la violència, inclosa l'etarra, és definitiu i no un mer compliment formal de la legalitat amb caràcter instrumental". El partit basc, fins i tot, va rebutjar els "actes de violència i coacció" de la setmana passada a Vitòria i Portugalete, "amb independència de la seva autoria", amb referència a la crema d'un contenidor, l'atac a una sucursal bancària i l'aparició d'una diana sobre la foto d'un alcaldable del PP. Sortu va recalcar que no és la "continuïtat" de Batasuna -com sostenen la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat-, sinó que representa "una ruptura amb organitzacions del passat" i "un punt d'inflexió en la trajectòria de l'esquerra abertzale". Alhora, la formació va exigir el dret a ser legalitzada perquè compleix "la llei de partits en tots els seus termes, així com les interpretacions que n'ha realitzat el Suprem".

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va expressar que la declaració d'ahir "és millor que el silenci, que era l'habitual, si és que no donaven el seu suport a la violència". Zapatero va considerar que "és millor que l'esquerra abertzale radical rebutgi una cosa tan salvatge i vil com planificar atemptats o assassinats". També es va preguntar "si aquest rebuig pot influir en el reconeixement de Sortu com a partit" i va deixar clar que "les lleis són iguals ahir que abans-d'ahir i que avui". El president espanyol, a més, va recalcar que per fer política democràtica és necessària la desaparició d'ETA, però tot i així va afirmar que "la voluntat democràtica és la voluntat del legislador en última instància".

També ahir van ser detinguts quatre presumptes etarres al nord de França, segons van informar fonts de la lluita antiterrorista.

stats