L'ERA POST-MUBÀRAK
Crònica 21/04/2012

Sospites i agitació contra la Junta Militar a Egipte

Kareem Fahim
2 min
UNITAT A TAHRIR CONTRA ELS MILITARS Per primer cop en molts mesos, els Germans Musulmans i els joves revolucionaris laics van coincidir a la plaça Tahrir del Caire per demanar el mateix: que la Junta Militar no manipuli les eleccions presidencials.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREQuan un grup de jutges va tancar fa una setmana la porta a tres dels principals candidats a les eleccions presidencials d'Egipte, l'ira contra la decisió va portar alguns dels afectats a acusar públicament els magistrats de ser manipulats per la Junta Militar que governa el país.

"El Consell Suprem de les Forces Armades vol moure les cordes d'amagat", va dir Khairat el-Shater, el candidat dels Germans Musulmans, considerat un dels favorits entre l'electorat. Un altre candidat, Hazem Salah Abu Ismail, desqualificat perquè la seva mare violava les lleis egípcies pel fet de tenir un passaport nord-americà, va dir que tot plegat era una "conspiració".

D'altres, però, van dir que la desqualificació d'Omar Suleiman, antic cap d'intel·ligència del president Hosni Mubàrak, suggeria que els jutges -alguns dels quals ocupen alts càrrecs gràcies a l'empenta del dictador- havien pres la decisió independentment i basant-se només en la interpretació de la llei.

Les desqualificacions van llançar la cursa presidencial a un nou brot d'agitació i van alimentar la confusió que envolta la política estatal, que sovint sembla captiva de disputes o acords d'amagat entre actors nous i poderosos. El conflicte també ha posat el focus sobre la influent comissió electoral, que ha obtingut amplis poders per supervisar tots els aspectes de les que se suposa seran les primeres eleccions presidencials lliures al país.

L'herència del dictador

Moltes de les crítiques s'han centrat en el president de la comissió, Farouk Sultan, vist com molt proper a l'anterior govern. Els analistes diuen que el seu ràpid ascens de jutge de primera instància a líder de la Cort Constitucional Suprema de Justícia -la més alta del país- despertava sospites sobre si havia estat escollit pels oficials l'any 2011 per controlar les eleccions que havien de donar la victòria a Mubàrak o al seu fill Gamal. La revolució va començar el gener d'aquell any i va interrompre els seus plans.

Els analistes afegeixen que quan Sultan va arribar al capdavant de la cort constitucional, Mubàrak va culminar una dècada d'esforços per eliminar tota independència entre els magistrats del cos.

Resulta difícil determinar a quina part han beneficiat les desqualificacions. A molts els costa creure que algú pugui controlar el destí volàtil d'Egipte. Cap dels candidats restants és considerat proper a la Junta Militar, tot i que els experts diuen que alguns serien més digeribles pels uniformats que el candidat dels Germans Musulmans Al-Shater o l'islamista ultraconservador Abu Ismail.

stats