LA POLÍTICA PASSA PELS TRIBUNALS Reportatge
Crònica 20/02/2011

Sospitosos electorals

Joan Rusiñol
4 min
Sospitosos electorals

La classe política espanyola viu una època de descrèdit. L'últim baròmetre que ha fet el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) consolida els gestors de la cosa pública com el tercer problema de la societat, amb un preocupant 20,6% (els nacionalismes i l'Estatut de Catalunya sumats no fan perdre el son ni a un 1% per cent dels enquestats). Els casos de presumptes irregularitats, econòmiques o polítiques, creixen dia rere dia i alimenten aquesta mala imatge. Lluny de posar-hi remei, i quan falten tres mesos per a unes eleccions autonòmiques i municipals, el PSOE i el PP han engegat ja el ventilador per esquitxar el contrincant polític amb aquells escàndols que poden perjudicar la seva imatge.

L'estratègia de buscar sospitosos electorals és antiga però s'ha adaptat al nostre temps. L'objectiu ja no és aconseguir un càstig directe i immediat a les urnes (que rares vegades es produeix de manera contundent) sinó utilitzar aquests casos per subratllar les debilitats de l'altre.

Rubalcaba i Camps

El 1996, el PP de José María Aznar va aprofitar diversos escàndols per acabar de fer caure el govern de Felipe González, que ja trontollava. Ara les coses han canviat. Els populars han posat a la diana el vicepresident Alfredo Pérez-Rubalcaba per l'anomenat cas Faisán amb un doble objectiu: minar la moral de les bases socialistes, que confien en ell com a successor de Zapatero, i provar de desmobilitzar l'electorat de centreesquerra. És a dir, es tracta d'una tàctica preventiva per condicionar el futur i qui sap si per forçar que Rodríguez Zapatero no tingui altra sortida que optar de nou a la reelecció, un escenari que beneficiaria Mariano Rajoy. A més, el PP ha trobat la complicitat de la premsa de dretes més militant, un element que l'ajuda a cohesionar el vot conservador clàssic i fidel.

El PSOE tampoc confia que els seus atacs al PP pel cas Gürtel tinguin una repercussió clara en els resultats electorals. De fet, la direcció del carrer Ferraz té coll avall que, si finalment Francisco Camps és el candidat del PP a la presidència de la Generalitat valenciana, tornarà a guanyar sense problemes. Ara bé, l'espasa de Dàmocles que pesa sobre el seu futur polític serveix als socialistes per demostrar una suposada incapacitat de Rajoy per encarar els problemes, ser resolutiu i evidenciar-ne el punt flac: li deu a Camps haver estat reelegit president del PP l'any 2008.

Aquests són alguns dels casos de presumptes irregularitats que marcaran la precampanya electoral.

El Faisán i el successor

La suposada filtració a ETA, la gota malaia de Rubalcaba

"Els morts que mateu, tenen bona salut", va ironitzar ahir el vicepresident primer quan li van preguntar per l'afirmació del PP, que considera que el cas Faisán serà la seva "tomba política". La frase no és d'ell, sinó de La venganza de Don Mendo, i li va servir per esquivar una nova pregunta sobre la seva presumpta implicació política en una trucada, l'any 2006, als membres d'una xarxa d'extorsió d'ETA en què els avisava d'una operació policial contra ells. La causa porta el nom del bar d'Irún (Guipúscoa) on es reunien, el Faisán. El PP pretén demostrar una eventual relació entre la filtració i la cúpula del ministeri de l'Interior, en plena treva. L'entorn del vicepresident admet que el cas és una pedra a la sabata de la seva carrera política, però també que acabarà en un no-res. Creuen que l'oposició hi posa més pa que formatge per interès electoralista.

Els vestits valencians

El PSOE burxa en la ferida que ha obert en el PP el cas Gürtel

Mariano Rajoy està fent gruar a Francisco Camps, el president valencià, el nomenament com a candidat del PP a les autonòmiques del maig, si bé tothom dóna gairebé per fet que repetirà. El president dels populars esgota els terminis per assegurar-se que no haurà de conviure amb la imatge de Camps, imputat per suborn, assegut al bancs dels acusats abans dels comicis. El PP té assumit que hi haurà judici des del moment en què el Tribunal Suprem va ordenar reobrir la causa pel suposat regal d'uns vestits a Camps per part de la branca valenciana de l'entramat Gürtel. Cal veure si la causa determina, a més, un cas de finançament irregular del PP del País Valencià. El PSOE aprofita aquesta situació crítica d'un dels barons que va ajudar a entronitzar de nou Rajoy al congrés de València, per acusar-lo de no ser capaç de posar ordre a casa i d'estar lligat de mans i peus per presumptes corruptes.

Il·legalitats a Andalusia

Griñán a l'ull de l'huracà per unes prejubilacions falses

El cas Mercasevilla, en què s'investigava suposades irregularitats molt greus, va acabar destapant una trama de prejubilacions falses, pagades amb un fons públic: persones que s'acollien a un ERO sense haver treballat mai a l'empresa que presentava l'expedient. El PP n'ha acusat el president andalús, José Antonio Griñán, que abans havia estat conseller d'Economia. La Junta d'Andalusia ha assumit la necessitat d'aclarir els fets, que de moment ja han comportat la detenció d'una dotzena de persones i han acreditat una quarantena de prejubilacions fraudulentes, però s'oposa a obrir una comissió d'investigació al Parlament andalús. El PP ha convertit aquest cas en un ariet contra Griñán a Sevilla i contra el vicepresident tercer espanyol i expresident andalús Manuel Chaves, a Madrid.

L'empremta de Matas

La gestió de l'expresident de les Illes pesa sobre el PP balear

José Ramón Bauzá, el president del PP de les Illes, haurà d'encarar la campanya electoral amb l'alè dels tribunals al clatell. I no pas per cap irregularitat seva, sinó per la gestió de l'expresident Jaume Matas, imputat en el cas Palma Arena, que investiga la possible relació entre el seu elevat patrimoni i el sobrecost de la construcció del velòdrom de la capital balear. A més, ara també ha d'encarar les acusacions de malversació, prevaricació i frau en l'adjudicació d'un avantprojecte del Palau de l'Òpera de Palma a l'arquitecte Santiago Calatrava. Un llast que pot ser determinant en una campanya que es preveu ajustada.

Les eleccions, a judici.

El PP ha trobat en el cas Faisán la pedra a la sabata del possible relleu de Zapatero.

stats