LA REVOLTA A EGIPTE Crònica
Crònica 07/02/2011

Suleiman es queda curt amb l'oposició

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
Musulmans, Constitucio

La tretzena jornada de protestes contra el règim del president egipci, Hosni Mubàrak, va tenir ahir dos escenaris. D'una banda, la plaça Tahrir del Caire, amb els manifestants que mantenien les mobilitzacions, desafiaven una altra vegada el toc de queda i passaven una nit més a la intempèrie. De l'altra, la seu del consell de ministres de la capital egípcia, on el vicepresident egipci, Omar Suleiman, es va reunir amb representants de l'oposició en una trobada sense precedents.

El més excepcional d'aquest segon escenari va ser la participació del moviment islamista dels Germans Musulmans, un partit prohibit però tolerat pel règim que mai fins ara havia mantingut converses amb el govern. Cinc grups més van tenir representació en aquesta reunió, com ara el partit liberal Wafd, moviments joves i una representació de figures independents i del món empresarial.

De la trobada, que va tenir el suport dels Estats Units a través de la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, en va sorgir una proposta del vicepresident Suleiman per reformar la Constitució egípcia. Es tracta de la creació d'un comitè que es reunirà abans de principis de març per abordar els canvis en la carta magna. Aquest òrgan estaria format pel poder judicial i un determinat nombre de personalitats polítiques, i pot modificar un aspecte tan important com els requisits per poder presentar-se a les eleccions.

Tot i que un portaveu del govern va assegurar que aquesta proposta havia generat consens entre l'oposició, els Germans Musulmans van qualificar-la d'insuficient. A més, el vicepresident Suleiman va rebutjar una petició dels opositors perquè assumís el poder del president Mubàrak. Precisament una transició encapçalada per Suleiman forma part dels plans dels països occidentals (amb els EUA al capdavant) per satisfer una part de l'oposició i permetre una sortida digna al president Mubàrak.

Neix una coalició opositora

Tant el moviment islamista com la resta de grups de l'oposició van voler donar ahir una imatge d'unitat i van anunciar la formació d'una coalició al voltant d'una reclamació principal: que el president Mubàrak abandoni el poder. Aquesta unió de forces també reclama l'alliberament de tots els presos polítics, l'aixecament immediat de l'estat d'urgència (vigent des de fa 29 anys), la dissolució del Parlament i la formació d'un govern d'unitat nacional per assegurar una transició pacífica que desemboqui en una modificació de la Constitució. La coalició aplega representants del Moviment 6 d'Abril (format per joves artífexs de les protestes contra el règim), del Grup per la Justícia i la Llibertat i favorables al líder opositor Mohamed ElBaradei.

stats