Crònica 07/03/2012

Suport unànime al pla per pagar als proveïdors

El vot en contra d'Andalusia i l'abstenció de Catalunya i les Canàries sobre l'objectiu de dèficit no es va traslladar al pla per pagar als proveïdors, que va rebre el suport unànime de totes les autonomies.

Joan Faus
2 min
El Consell de Política Fiscal i Financera va generar una gran expectació mediàtica.

MADRID.Les comunitats autònomes no van aconseguir arrencar ahir en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) cap programa d'ajuda nou per part del govern espanyol. El debat es va centrar a analitzar les mesures ja anunciades. A diferència de la votació del nou objectiu de l'1,5% del dèficit públic autonòmic per al 2012, la del programa de liquiditat per pagar a proveïdors sí que va rebre l'aval de tots els executius autonòmics.

El pla estableix que les comunitats autònomes i els ajuntaments rebran un préstec sindicat de 35.000 milions d'euros a deu anys, amb dos o tres de carència i un tipus d'interès pròxim al 5%, per pagar els deutes contrets amb els seus proveïdors. Els ajuntaments començaran a cobrar les seves factures l'1 de maig i rebran 20.000 milions, mentre que les comunitats ho faran el 15 de maig i es beneficiaran dels 15.000 milions restants. Tots dos hauran de presentar abans a Hisenda totes les factures pendents i explicar de quina manera les pagaran.

El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir que el vot unànime és un "clar missatge de confiança" i va donar a entendre que el pla ja no fa necessària la línia de crèdits de 10.000 milions de l'Institut de Crèdit Oficial per a les autonomies. En canvi, es va mostrar molt crític amb el rebuig d'Andalusia sobre l'objectiu revisat del dèficit, que dóna a les autonomies menys marge que a l'Estat. "Està votant contra l'austeritat", va dir Montoro, que es va mostrar convençut que la decisió té a veure amb les eleccions andaluses del 25 de març, en les quals el PP podria acabar amb 31 anys d'hegemonia del PSOE. La consellera d'Economia andalusa, Carmen Martínez Aguayo, va explicar que van votar-hi en contra perquè el govern no es va comprometre a augmentar la inversió de l'Estat en despesa social.

Andalusia va ser l'única a votar-hi en contra. Catalunya i les Canàries es van abstenir, mentre que Navarra va donar el seu suport afirmatiu, tot i no haver-hi de participar -perquè és un règim foral-, i el País Basc no va votar. No hi va haver sorpreses i les 11 comunitats governades pel PP van sortir molt satisfetes del CPFF.

Tot i que les autonomies reclamen en privat que es revisi el finançament de les seves competències, la qüestió no es va abordar en la reunió. Tampoc els anomenats hispabons, el deute autònomic amb l'aval de l'Estat, però les comunitats consideren que el pla per a proveïdors és un primer pas en aquest camí al disposar els crèdits d'aquest aval.

stats