DÈFICIT DE TARIFA
Crònica 15/03/2012

El Suprem avala les elèctriques i obliga a apujar la llum

L'alt tribunal ha donat la raó a Endesa i Iberdrola, i ha considerat insuficient la congelació de les tarifes de la llum del gener passat. Això vol dir que obliga el ministeri d'Indústria a apujar les tarifes.

T.g.
2 min
El cost d'accés a la xarxa concentra la batalla entre les elèctriques i el govern central per reconèixer els costos reals del sector.

BARCELONA.El sector elèctric s'ha sortit amb la seva i ha aconseguit guanyar una de les batalles per no engreixar més l'anomenat dèficit de tarifa. El Tribunal Suprem ha anul·lat l'increment dels peatges d'accés (el que paguen les elèctriques per utilitzar la xarxa), que després impacta en la tarifa d'últim recurs (TUR), el preu regulat que paguen més de 10 milions d'usuaris a l'Estat.

L'alt tribunal ha admès les mesures cautelars demanades per Endesa i Iberdrola i ha deixat sense efecte la pujada del 10% dels peatges, perquè considera que hauria d'haver estat molt més elevada, perquè no reconeix els costos del sector, que en aquest cas superen els 1.000 milions d'euros. Així, la sala tercera del Suprem dictamina en les conclusions de la interlocutòria que "el ministeri d'Indústria ha de complimentar la fixació dels peatges d'accés establerts per l'ordre impugnada fins al punt que amb ells se sufraguin en la seva integritat els costos de les activitats regulades".

Els peatges d'accés suposen el 50% de la TUR, cosa que significa que el reconeixement dels costos suposaria un augment retroactiu dels preus de la llum des del gener. De fet, el govern central va congelar el preu de la llum durant el primer trimestre d'enguany després de compensar el creixement del preu dels peatges del 10% ja esmentat amb la caiguda del cost de l'energia.

El ministeri d'Indústria estudia ara la seva postura sobre la decisió del Suprem, que ha rebutjat altres vegades la postura del ministeri (en mans llavors del PSOE), que l'any passat fins i tot va rebaixar el preu dels peatges. El govern central revisa quatre vegades a l'any les tarifes.

Tot aquest problema només serveix per incrementar el dèficit de tarifa, que s'ha situat per sobre dels 24.000 milions. Aquesta quantitat, de moment, s'integra en els balanços de les empreses del sector. La situació s'ha enverinat els últims anys, perquè el mateix ministeri tendeix a reconèixer el problema, però mai es troba una solució definitiva. Amb tot, dilluns, el ministre José Manuel Soria va citar la possibilitat d'apujar la llum.

stats