ENSENYAMENT
Crònica 27/05/2011

El Suprem torna a carregar contra la immersió lingüística

Dues sentències més del Tribunal Suprem van caure ahir com dues lloses sobre el model d'immersió lingüística. El Govern i les entitats de Somescola.cat van sortir en defensa del català a les aules.

Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.Han passat cinc mesos des que el Tribunal Suprem (TS) va obrir la veda amb una sentència que reclamava instaurar el castellà com a llengua vehicular a l'escola pública catalana, de manera "proporcional i equitativa" al català. Aquell dictamen, que anava a remolc de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, va establir precedent de cara a les demandes d'altres pares vinculats a Convivència Cívica Catalana, que -tot i que amb comptagotes- no s'han fet esperar.

Ahir es van publicar dues sentències més del TS que donen la raó a dues famílies, de manera que ja són cinc les resolucions judicials que posen en perill la immersió lingüística catalana. Les resolucions judicials demanen que els formularis d'inscripció a educació infantil preguntin als pares quina és la seva llengua d'ús habitual per escolaritzar els nens en aquest idioma en cas que sigui el castellà.

La reacció del Govern no es va fer esperar. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va plantar cara, decidida a "aplicar la legalitat que permeten les normes vigents", en al·lusió a l'Estatut i a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que estableix el català com la "llengua vehicular" en la qual s'han d'impartir "normalment" totes les assignatures, a excepció de les de llengua i literatura castellanes i llengua estrangera. La LEC preveu també que els alumnes que sol·licitin específicament l'escolarització en castellà "rebin atenció lingüística individualitzada en aquesta llengua". Rigau va recordar que les sentències del TS estableixen també que sigui la Generalitat la que "determini la proporció d'ús" del castellà i el català a l'escola pública i va advertir que pensa aplicar aquesta competència.

També la plataforma d'entitats cíviques i educatives Somescola.cat va expressar el seu rebuig a les sentències i va defensar l'èxit del model lingüístic actual. La plataforma ja ha rebut 11.000 adhesions.

stats