PROCÉS DE PAU A EUSKADI
Crònica 02/05/2011

Un Suprem dividit barra el pas a totes les llistes de Bildu

Bildu no podrà presentar-se a les eleccions. El Tribunal Suprem va decidir ahir il·legalitzar la coalició amb 9 vots a favor, 6 en contra i un parcial. Recórrer al Constitucional és l'última opció dels abertzales.

Miquel Codolar
3 min
Un Suprem dividit barra el pas a totes les llistes de Bildu

Madrid.El debat va ser llarg i la decisió contundent. Contra tot pronòstic, finalment cap de les 254 llistes de la coalició basca Bildu es podrà presentar a les eleccions del 22 de maig. Així ho van decidir els membres del Tribunal Suprem després de dotze hores de deliberació. El pes dels nou vots a favor dels recursos presentats per la fiscalia i els serveis jurídics de l'Estat contra les llistes de la coalició integrada per EA, Alternatiba i independents de l'esquerra abertzale van resoldre el debat.

De la resta dels magistrats, José Manuel Sieira es va mostrar favorable que unes llistes es poguessin presentar i unes altres no, i en aquest sentit va presentar un vot particular. Els altres sis magistrats de la sala 61 es van pronunciar frontalment en contra de la impugnació de les llistes, i per això van signar un altre vot particular argumentant la seva decisió.

Davant aquest resultat es va haver de canviar el ponent, que fins ara era Manuel Alarcón, que no era partidari d'impedir les llistes, per deixar pas a Javier Mendoza. Pel que fa a les 19 agrupacions electorals, per unanimitat es va decidir estimar parcialment el recurs, i per tant algunes es podran presentar. Però a la mitjanit d'ahir encara no s'havia explicat quantes ni quines.

La sentència es va conèixer ahir, després que el Tribunal Suprem donés una pròrroga a Bildu de 24 hores més per presentar les al·legacions. Les candidatures tenien fins divendres passat per presentar les rèpliques a les impugnacions davant del Suprem, però aquest termini es va allargar fins dissabte perquè en alguns casos encara no havien rebut les impugnacions de manera oficial.

Anul·lar les eleccions

Els magistrats estaven pressionats, d'una banda, per la fiscalia i l'advocacia general de l'Estat, ja que consideraven que la coalició és l'instrument i el vehicle amb el qual Batasuna pretén ser present a les eleccions, i de l'altra, pel PP i el PSOE, que s'han pronunciat durant les últimes setmanes en contra d'aquestes formacions.

A partir d'ara l'estratègia de Bildu és clara. Ahir mateix, després de conèixer la resolució, van anunciar al Twitter: "Si ens impugnen impugnarem l'Estat. Ni un pas enrere, ni una sola candidatura sense participar". L'hora límit per presentar nous recursos s'acaba dijous a la mitjanit. Després serà el Tribunal Constitucional qui haurà de decidir a qui dóna la raó. El secretari general d'EA, Pello Urizar, va plantejar ahir la possibilitat de demanar l'anul·lació de les eleccions municipals i forals del 22 de maig si les llistes de Bildu són il·legalitzades finalment.

Els jutges del Tribunal Suprem que des de les deu del matí estudiaven les llistes de Bildu van dinar sandvitxos, truita de patates i amanida i no van demanar sopar. Ah, i un magistrat va sortir a fer un cafè tot sol. A les deu de la nit aquesta era tota la informació que tenien els tretze periodistes que feien guàrdia a l'espai per a la premsa de la seu del Tribunal Suprem mentre decidien quines hamburgueses encarregaven al Peggy Sue per sopar.

Falsa alarma 2.0

Preparar diverses versions de la notícia que s'havia de publicar va ser la tasca principal durant tota la tarda. Però la que va ocupar més temps abans que arribés el sopar va ser comentar les piulades del Twitter. Centenars d'usuaris d'aquesta xarxa social s'atrevien a fer hipòtesis sense gaire cap ni peus. L'única que semblava versemblant era que la tardança constatava la divisió entre els magistrats. Però tampoc hi havia cap evidència objectiva.

Qui va encendre el debat a internet va ser el diari Berria . Cap a les set de la tarda va publicar una notícia que tenia preparada per si sonava la flauta, que deia que els magistrats havien donat llum verda a totes les llistes de Bildu. De seguida el director de Radio Euskadi, Joseba Arruti, ho va repiular. La bola es va anar fent grossa també després que Arruti defensés que era culpa del diari. Però no hi havia res.

stats