Crònica 09/03/2012

El Suprem haurà d'aclarir si qüestiona el model

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) evita valorar el model lingüístic català. Trasllada la responsabilitat al Suprem i obre la porta a excepcions per a les famílies que ho han demanat.

Laura Díaz-roig
2 min
Un mural sobre la llengua catalana en una escola del barri de Sants de Barcelona.

BARCELONA.Van fer falta dos dies de deliberacions perquè el TSJC fes pública ahir una interlocutòria que permet nombroses interpretacions i que evita fer un pronunciament general sobre el model d'immersió lingüística català. L'alt tribunal català estima parcialment el recurs interposat per la Generalitat contra el canvi de model d'immersió i trasllada de nou la responsabilitat al Tribunal Suprem (TS). Tot i que es manté el model actual, obre la porta a excepcions.

El text no entra en el fonsEl TSJC evita entrar a valorar el model d'immersió lingüística

En la seva interlocutòria, l'alt tribunal considera que seria "anar més enllà" de la seva funció entrar a valorar el model lingüístic de Catalunya. Creu que un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu català suposaria una "lectura descontextualitzada i literal d'una frase de la sentència del TS".

Possibilitat d'aclarimentTrasllada la responsabilitat de precisió sobre el model al Suprem

Considera que hauria d'haver estat el Suprem qui, en el seu moment i via aclariment de la sentència, n'hagués precisat el contingut. També matisa que "encara podrà fer-ho" quan conegui els recursos que s'interposin a la interlocutòria d'ahir. El Suprem, en la seva sentència del desembre del 2010, declarava "el dret del recurrent que el castellà s'utilitzi també com a llengua vehicular en el sistema educatiu" de Catalunya i instava la Generalitat a "adoptar les mesures precises per adaptar el seu sistema d'ensenyament" a la nova situació creada per la sentència del Tribunal Constitucional. També reconeixia el dret dels pares recurrents a rebre les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació del centre, tant oral com escrita, també en castellà.

Casos concretsL'administració està obligada a donar resposta als recurrents

El TSJC només estima el recurs de la Generalitat parcialment i deixa la porta oberta a les excepcions. Manté, doncs, l'obligació de l'administració a "adoptar mesures" en relació a l'ensenyament de les famílies demandants i els reconeix "la seva situació jurídica individualitzada". Conclou que no ha quedat acreditat que la conselleria d'Ensenyament hagi executat la sentència del Suprem en aquest sentit.

Un vot particularUn dels magistrats avala el sistema actual, sense excepcions

La magistrada Núria Clèries, tot i coincidir amb el plantejament general de la interlocutòria, va redactar un vot particular en què avala el model català i descarta la possibilitat d'excepcions. "S'ha demostrat que l'ús del català continua sent minoritari i que en finalitzar l'ensenyament els estudiants dominen les dues llengües", destaca Clèries, que entén que continuen donant-se les condicions per mantenir el model actual, fins i tot a les classes dels fills de les famílies dels recurrents.

Retorn al SupremConvivència Cívica ja ha anunciat que recorrerà al Suprem

Les parts tenen deu dies per presentar un recurs de cassació al Suprem. Convivència Cívica, que representa les famílies demandants, ha anunciat que ho farà, perquè consideren que la interlocutòria del TSJC "contradiu" la sentència del Suprem, que, segons ells, no permet l'atenció individualitzada.

stats