COP A L'OCCITÀ
Crònica 20/09/2011

El TC suspèn la llei de l'aranès pel recurs contra l'ús preferent

El Tribunal Constitucional va suspendre ahir la llei de l'aranès, que en fixa l'ús preferent a l'Aran, en admetre a tràmit el recurs del govern del PSOE. L'alt tribunal té ara cinc mesos per sentenciar.

Marc Colomer
2 min
La pujada al port de Salau de principis d'agost es va convertir en un clam a favor de l'aranès com a llengua preferent a l'Aran.

Barcelona.Les llengües pròpies dels territoris catalans no guanyen per disgustos. Una vegada més com a conseqüència de la sentència contra l'Estatut. Ara ha tocat el torn a l'occità, l'aranès a l'Aran. L'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat interposat pel govern espanyol a la llei aprovada just fa un any pel Parlament ha provocat la suspensió de la norma.

Els articles recorreguts que estudiarà en un termini màxim de cinc mesos l'alt tribunal espanyol són els que fixen l'aranès com a "llengua pròpia" de l'Aran, i, com a tal, llengua "d'ús preferent" de totes les institucions pròpies, els mitjans de comunicació públics, l'ensenyament i la toponímia. També estan impugnats els preceptes que estableixen que la llengua "normalment emprada" per la Generalitat en les relacions amb l'Aran serà l'occità, al qual se li dóna plena validesa jurídica en tant que llengua oficial de Catalunya. Però per l'Estat, regint-se per la sentència sobre l'Estatut, és "inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial". També rebutja que el Parlament pugui establir quina ha de ser la llengua d'ús preferent de l'Estat en les relacions amb els seus territoris.

Indignació del Consell i el Govern

La suspensió ha "indignat" el síndic d'Aran, Carles Barrera, que ahir va advertir que el poble aranès se sent "incomprès". En declaracions a l'ACN, el convergent Barrera va titllar de "patètica" la manera d'actuar del PSOE. El Consell ja s'ha alineat amb el Govern, que ahir va avisar que arribarà "on calgui" en defensa de l'aranès. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va reclamar al govern espanyol que retiri el recurs, que contradiu l'Estatut i "l'esperit i la lletra" de la Constitució, i que cessi els atacs contra les decisions democràtiques del Parlament. Mascarell va deplorar "l'obstinació del govern espanyol, el PP i el PSOE" contra la diversitat lingüística.

Més encara quan es tracta d'una llengua parlada per 7.000 persones: "No podem entendre com l'aranès pot suposar una amenaça per a ningú", va assegurar el conseller. Més enllà, va advertir que "accions com aquesta fan incrementar la malfiança" dels catalans amb Espanya i incrementen la "convicció que aquest Estat no és útil als interessos del país". De fet, tant la Generalitat com el Consell General d'Aran van alertar ahir que l'aranès és una llengua minoritària definida com a tal per la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries que obliga l'Estat a preservar-la i protegir-la com a patrimoni europeu.

stats