PROCÉS CONTRA LA DICTADURA
Crònica 29/10/2011

El TPI pressiona el fill de Gaddafi perquè s'entregui

El Tribunal Penal Internacional pressiona per aconseguir que Saïf al-Islam s'avingui a ser jutjat. L'Haia tem que el fill de Gaddafi, amagat al sud de Líbia, pugui trobar refugi en un altre país africà.

Laia Forès
2 min
Normalitat Vista d'un mercat des de la llar de Gaddafi A Trípoli.

Brussel·lesMuammar al-Gaddafi no serà mai jutjat pels 42 anys de dictadura a Líbia ni pels crims comesos en els últims vuit mesos contra la població del seu propi país. La seva mort en mans dels rebels evitarà que el dictador libi passi pel tràngol d'asseure's al banc dels acusats del Tribunal Penal Internacional (TPI). Amb el seu fill més cèlebre, Saïf al-Islam, les coses podrien ser diferents. El fiscal del TPI, Luis Moreno Ocampo, va revelar ahir "contactes informals" a través d'intermediaris entre la cort de l'Haia i el fill de Gaddafi, considerat el successor del seu pare com a líder del règim libi.

Moreno ja va emetre una ordre de recerca internacional contra Saïf al-Islam a finals de juny, però ara el vol convèncer perquè s'entregui per ser jutjat per crims contra la humanitat. "L'oficina del fiscal li ha expressat clarament que si s'entrega al TPI tindrà el dret a ser escoltat pel Tribunal i serà considerat innocent fins que no es demostri el contrari", va explicar el fiscal ahir en un comunicat. La justícia internacional veu el fill de Gaddafi com l'última oportunitat de jutjar els presumptes crims comesos pel règim libi abans de ser definitivament derrocat.

L'alternativa que li queda a Al-Islam si no es vol entregar per ser jutjat és amagar-se tota la vida, una opció que té a l'abast. El fill de Gaddafi, de 39 anys, es podria amagar entre les comunitats del desert del sud de Líbia, a la frontera amb el Níger. "Estem disposats a oferir-li refugi sempre que sigui necessari", va assegurar a l'agència Reuters Mouddour Barka, un resident d'Agadez, al nord del Níger. Barka també va advertir a la comunitat internacional que "es mantingui al marge" de l'assumpte.

Segons el TPI, Saïf al-Islam està buscant refugi en aquesta zona desèrtica però estaria pensant a lliurar-se voluntàriament a la justícia internacional perquè tem per la seva vida després de la mort del seu pare i un dels seus germans en mans dels rebels. L'Haia està intentant augmentar la pressió sobre Al-Islam perquè ha sabut informalment que un grup de mercenaris li ha ofert traslladar-se a un país africà que no hagi signat cap acord de reconeixement del TPI.

L'Aliança deixa Líbia dilluns

D'altra banda, l'OTAN va confirmar ahir que la missió militar a Líbia s'acabarà dilluns que ve, malgrat la petició del Consell Nacional de Transició (CNT) libi d'allargar l'operació fins a finals d'any. L'endemà de la mort de Gaddafi, el Consell Atlàntic ja es va reunir d'urgència i va proposar la retirada de les tropes aliades, però fins ahir la decisió no va ser definitiva.

Tot i que la posició oficial de l'OTAN -forçada per la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides- sempre ha estat que la missió tenia com a objectiu protegir la població de les forces de Gaddafi i no eliminar el dictador, ha quedat clar que el motiu últim de la missió era acabar amb el règim amb la desaparició de Muammar al-Gaddafi i el seu entorn. La prova més evident és que la seva mort ha precipitat tant la fi del mandat de l'ONU com la fi de la missió de l'Aliança Atlàntica.

stats