Crònica 02/03/2011

El TSJC suspèn de forma cautelar el mapa eòlic català

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dicta a favor de dues associacions ecologistes que afirmen que les zones fixades pel Govern per instal·lar-hi parcs eòlics no tenen el preceptiu informe ambiental.

I. Pujol
2 min
El concurs de les ZDP pràcticament duplica la potència eòlica instal·lada a Catalunya.

Barcelona.El que no han aconseguit grans grups elèctrics espanyols com Iberdrola o Endesa ho han fet dues associacions ecologistes locals. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès cautelarment l'acord de la Generalitat que determina les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya.

La paralització havia estat sol·licitada per l'associació Respectem l'Albera i la Institució per a la Defensa i l'Estudi de la Natura, de l'Alt Empordà, que consideraven que el mapa eòlic català s'havia fixat sense el preceptiu informe d'avaluació ambiental estratègic.

El Govern va aprovar el juny passat les ZDP, que afecten 37 municipis i 10 comarques, amb 769 megawatts (MW) de potència eòlica. A més de l'Alt Empordà, les altres comarques en què estava prevista la construcció d'aquests parcs eòlics són la Segarra, la Conca de Barberà, l'Alt Penedès, l'Alt Camp, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp, el Segrià, la Terra Alta i l'Anoia.

La decisió del TSJC suposa la suspensió temporal del macroprojecte eòlic del Govern, que suposava una inversió de 1.263 milions d'euros dels promotors dels parcs i la creació de 1.200 llocs de treball al territori. L'aliança formada pels grups Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga Ecotècnia) va ser la principal adjudicatària del concurs de les ZDP, ja que van guanyar el 60% de la potència licitada. La resta de megawatts es van repartir entre els consorcis liderats per Fersa, FCC i Comsa Emte.

Iberdrola i Enel (propietària d'Endesa), les grans perdedores, van recórrer la decisió de la Generalitat i van presentar recurs d'alçada, tràmit que encara no s'ha resolt.

Fonts del Govern van explicar que van conèixer ahir la decisió del TSJC i que l'assumpte "està en mans dels advocats" de la Generalitat, que han rebut l'encàrrec d'elaborar un dictamen.

Conseller Mena

L'àmbit energètic depèn en l'actual Govern del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que ara podria haver de fer front a les reclamacions de les empreses adjudicatàries. Catalunya és actualment la vuitena comunitat autònoma espanyola en potència eòlica instal·lada, amb 851 MW.

stats