EL DEBAT DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 18/01/2011

El TSJC tomba la prohibició del burca a Lleida

L'Ajuntament de Lleida haurà de deixar d'aplicar, de moment, la prohibició del burca en espais municipals. Així ho ha decidit el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) de manera cautelar.

Dàmaris Torrado
2 min
TSJC, Llibertat

Lleida.La sala contenciosa administrativa del TSJC ha decidit aturar de manera cautelar l'aplicació de l'ultima modificació de l'ordenança municipal de civisme i convivència de Lleida. La normativa validada per la Paeria prohibeix l'entrada als edificis públics municipals a persones que portin burca o nicab, a banda de qualsevol element que impedeixi la seva identificació. El degoteig de mocions per castigar els immigrants incívics en els processos d'arrelament i de reagrupament familiar ha pres el relleu, en els darrers mesos, a les iniciatives per impedir l'ús del burca.

El TSJC ha pres aquesta decisió a petició de l'associació cultural Watani per la Llibertat i la Justícia de Lleida, que va interposar el novembre passat un recurs contenciós contra l'acord del ple municipal del 8 d'octubre. Segons fonts municipals, la fiscalia s'hauria oposat a prendre mesures cautelars.

Els arguments legals

L'associació, que ha estat assessorada gratuïtament pel despatx jurídic barceloní Abocam, va interposar el recurs per demanar la suspensió preventiva de l'aplicació de la nova normativa i l'anul·lació de la prohibició. Els lletrats consideraven que la iniciativa de Lleida vulnera els drets fonamentals de la persona, en entendre que suposa una discriminació per raó de religió. En el recurs, l'associació Watani va al·legar, així mateix, que la normativa discrimina les dones musulmanes perquè ja hi ha una disposició estatal que regula l'obligatorietat d'identificar-se a l'entrada dels edificis públics.

La Paeria sempre ha al·legat que, més que d'un tema relatiu a la seguretat de les persones, la prohibició del vel islàmic en edificis públics té la seva raó de ser per garantir la igualtat home-dona al municipi. L'Ajuntament no vol que es reculi en drets ja consolidats a Europa. Tot i que en la seva interlocutòria el TSJC no entra en la qüestió de fons, considera que la suspensió provisional és necessària perquè l'aplicació de la prohibició de l'ús del burca podria comportar perjudicis per a les persones afectades, que serien irreparables en cas que s'acabés anul·lant la normativa. Així mateix, coincidint amb els arguments de l'associació Watani, el TSJC entén que la suspensió no suposarà cap perjudici, ja que la seguretat de les persones i l'ordre públic queda garantida amb la normativa estatal existent. Fins ara, no hi ha cap altre recurs presentat a les decisions de diversos municipis de prohibir el burca, però la resolució del TSJC podria obrir la porta a més recursos.

stats