Crònica 24/11/2011

Tabasa i Aigües Ter Llobregat busquen comprador

El Govern sondeja inversors per privatitzar Tabasa, concessionària dels túnels de Vallvidrera, i l'ATLL, que ja ha atret l'interès d'Agbar i Comsa Emte. També té a la venda edificis per 550 milions.

Ignasi Pujol
2 min
Tabasa gestiona els túnels de Vallvidrera, que connecten Barcelona amb el Vallès.

BARCELONA.La Generalitat pretén seguir els passos del govern espanyol i desprendre's d'algunes de les seves participacions empresarials per fer front a la difícil situació econòmica. El departament d'Economia i Coneixement ja fa temps que sondeja possibles inversors per col·locar alguna de les empreses públiques. L'objectiu és que els ingressos obtinguts aportin una injecció de liquiditat al Govern i contribueixin a reduir l'endeutament, que ascendeix a 38.530 milions d'euros.

L'executiu català prefereix no especular amb noms de potencials desinversions, però a les seus d'Economia i de Territori i Sostenibilitat ja fa mesos que es treballa en les privatitzacions de Tabasa i Aigües Ter Llobregat (ATLL). La primera és la concessionària dels túnels de Vallvidrera i la segona és responsable de l'abastiment d'aigua en alta pressió a l'àrea metropolitana de Barcelona. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, és el principal defensor de l'obertura d'aquestes empreses al capital privat, mentre que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, és més reticent a la privatització de Tabasa, una empresa de què ha estat conseller durant molts anys en qualitat d'alcalde de Sant Cugat del Vallès.

Els comptes de les empreses

Tabasa, propietat del Govern en un 96%, va obtenir uns ingressos de 40,3 milions d'euros durant el 2010 (procedents dels peatges) i un benefici net de 8,29 milions. Abans de l'estiu el Govern va encarregar a la consultora PwC una valoració econòmica de la companyia.

A diferència de Tabasa, que no està endeutada (al marge d'aquestes actuacions d'inversió en obres, com el carril bus-VAO de l'autopista C-58), ATLL té un deute de 690 milions. La companyia va facturar 72,36 milions l'any passat i va registrar unes pèrdues de 44,39 milions. En aquest cas la Generalitat es decanta per treure a concessió el servei de la companyia, en lloc de vendre les accions. Ja hi ha dues empreses que han mostrat interès a participar en la privatització de l'ATLL: Aigües de Barcelona i el grup Comsa Emte.

En les presentacions a inversors, el Govern apunta que preveu ingressar 96 milions d'euros aquest any en concepte de desinversions empresarials, i espera obtenir-ne 1.200 el 2012 amb la venda d'accions i edificis públics. La Generalitat valora en 600 milions d'euros les seves participacions a empreses.

A part de Tabasa i ATLL, que són els processos de més envergadura, el Govern ja ha encetat la via de les privatitzacions amb la licitació d'un paquet d'accions (entre el 51% i el 90%) de l'ICF Equipaments, filial de l'Institut Català de Finances, pel qual espera ingressar un mínim de 400 milions. També privatitzarà el centre de processament de dades de l'Hospitalet de Llobregat.

La Generalitat espera ingressar prop de 550 milions d'euros amb la venda d'immobles (preveu vendre la seu de Territori i Sostenibilitat per 56 milions), que seguirà ocupant com a llogater.

Altres de les participacions empresarials del Govern són Spanair, Fira 2000, Túnel del Cadí, Filmax i diverses pistes d'esquí.

stats