Crònica 19/02/2012

Mònica Lucena: "També cal conciliació laboral per poder tenir cura de la gent gran"

Mònica Lucena, Amics de la Gent Gran

L.b.
1 min
També cal conciliació laboral per poder tenir cura de la gent gran

Barcelona Com s'ha notat la crisi?

A part que hi ha gent gran que està mantenint la família, també hem detectat famílies que volen suplir el cuidador amb el voluntari que fa acompanyament. I quan aquest voluntari arriba es troba que la persona gran li diu que no vol companyia sinó algú que l'ajudi a llevar-se i rentar-se. L'envelliment, però, no és una malaltia i n'hi ha de dos tipus: els que són autònoms i actius i els que tenen una malaltia o demència, sobretot a partir dels 80 anys, que genera un envelliment patològic.

Les ajudes també s'han reduït.

La llei de la dependència és cada cop més restrictiva. A la persona a qui fa 4 anys li van donar l'ajuda ara, en la mateixa situació, no l'hi donarien. I si no hi ha recursos, les famílies es troben que és difícil conciliar per cuidar la gent gran.

Alguna solució?

En el recent Congrés de Soledat organitzat per Amics de la Gent Gran es van proposar canvis socials per adaptar els horaris laborals a la situació personal de cadascú. Igual que hi ha conciliació laboral per cuidar els nens, n'hi ha d'haver per poder cuidar la gent gran. Si s'atén la part emocional hi ha menys demanda assistencial. Si la persona gran no se sent sola, li puja l'autoestima i físicament es troba millor.

stats